NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak poručio je danas da ta stranka “nije i nikada neće zaboraviti zlo koje je lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj posejao 6. maja 1992. godine u Hrtkovcima i od kojeg je branila svoje komšije” i dodao da “nema orpavdanja za državu koja toleriše Šešelju da se vraća na mesto svoga zločina”.

“Nema opravdanja ni za državu koja krši Zakon o izboru narodnih poslanika i ne oduzima Šešelju poslanički mandat, jer je on osudjeni ratni zločinac. Svakom svojom izjavom i pljuvanjem mrtvih, od Zorana Djindjića do Dejana Anastasijevića, pretnjama i odvratnim vredjanjem političkih protivnika, Šešelj iz dana u dan samo dokazuje da je i dalje ono što je bio – zagadjenje u javnom životu Srbije i njenih gradjana”, naveo je Čanak u saopštenju.

On je podsetio je da su miting Srpske radikalne stranke i Šešeljev govor u Hrtkovcima 1992. godine označili početak “progona i nasilnog iseljavanja hrvatskog, ali i drugog nesrpskog i opozicionog stanovništva u više od 20 mesta u Sremu”.

Žalbeno veće Mehanizma za medjunarodne krivične sudove 11. aprila 2018. godine izreklo je Šešelju pravosnažnu presudu od deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno premeštanje Hrvata iz Hrtkovaca te 1992. godine.

Čanak je ocenio da je velika šteta što Šešelju nije sudjeno u Srbiji i za “sva druga zla koja je priredio toj zemlji i njenim gradjanima tokom devedesetih godina prošlog veka”.

“Liga socijaldemokrata Vojvodine je bila i biće tu da insistira na tome da se i to dogodi”, naveo je Čanak.

Beta