BEČ – Crna Gora očekuje da ove godine dobije podršku za otvaranje i poslednjeg pregovaračkog poglavlja, čime bi se potvrdilo da je politika proširenja živa, da Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu i da EU želi da bude u ovom delu Evrope, istakao je u Beču potpredsednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku I finansijski sistem Milutin Simović.

Na skupu Mreže za razvoj biznisa u jugoistočnoj Evropi (SEEBDN) I bečkog dnevnika “Prese” – “Destinacije u usponu 2019 – Crna Gora”,

Simović je sinoć naglasio da nakon otvaranja poglavlja 8 Crna Gora želi da se maksimalno fokusira na suštinu, odnosno zatvaranje poglavlja.

“U vrednosnom smislu želimo pripadati Evropi, jer mi i jesmo Evropa. Naša istorija i žrtve koje smo podnosili u odbrani evropskih vrednosti i za slobodu Evrope to potvrđuju. Ali i EU mora naše rezultate, trud i iskorake još snažnije i ubjedljivije, konkretnije prepoznati i podržati”, istakao je potpredsednik crnogorske vlade.

On očekuje da se podrška Austrije na tom putu nastavi, ali i da je pruže i ostale članice EU, kao i da ista, kako se vreme ulaska u EU približava uvećava.

Podvukao je da je naredni državni cilj koji Crna Gora želi ostvariti punopravno članstvo u EU.

“Verujemo da ćemo biti prva naredna članica tog najnaprednijeg kluba razvijenih država. Crna Gora je otvorena zemlja, spremna za saradnju sa svim zemljama sveta, posebno kada su u pitanju projekti koji imaju ekonomku opravdanost i donose korist našim građanima”, objasnio je Simović.

On je rekao da je današnja Crna Gora moderna, demokratska, otvorena, politički stabilna, multikonfesionalna i građanska država, članica NATO, Svetske trgovinske organizacije, Svetske banke i svih relevantnih međunarodnih političkih i ekonomskih organizacija.

Sve zemlje EU, prema njegovim rečima, prepoznaju Crnu Goru kao pozitivan primer i faktor jačanja stabilnosti i napretka Zapadnog Balkana.

S tim u vezi je ukazao na ekonomske rezultate, navodeći da je crnogorska privreda 2017.ostvarila realni rast BDP od 4,7 odsto, a prošle godine za 4,9 procenata.

“Očekujemo da rezultati prvog kvartala ove godine pokažu da smo i dalje u istom ritmu, jer nismo posustali niti se zadovoljili sa do sada ostvarenim”, naglasio je Simović dodajući da će dinamičan ekonomski rast u Crnoj Gori biti realnost i u narednim godinama.

“Nekada jedna od nerazvijenih republika bivše Jugoslavije, danas, trinaest godina nakon obnavljanja nezavisnosti, Crna Gora je među zemljama Evrope koje ostvaruju najveći rast BDP-a u Evropi i među najbrže rastućim ekonomijama Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope”, ukazao je on.

Predsednik Privrdne komore Crne Gore Vlastimir Golubović ocenio je da rast ekonomije potvrđuje činjenicu da Crna Gora kontinuirano unapređuje poslovni ambijent u smeru koji pogoduje prilivu stranih investicija.

Preneo je da Crna Gora u poslednjim godinama ostvaruje značajne rezultate u turizmu, koji potvrđuju da je zemlja svrstana među najatraktivnije turističke destinacije, o čemu govori rekordan broj turista od preko 2,2 miliona i skoro 2,5 miliona prevezenih putnika na crnogorskim aerodromima.

Ukazao je, kao što je učinio i sekretar Sekretarijata za razvojne projekte Vlade Crne Gore Dejan Medojević, na mogućnosti za ulaganje u Crnu Goru.

Poslanik u austrijskom parlamentu i bivši ministar poljoprivrede Nikolas Berlaković rekao je da put u EU nije lak, i nije bio ni za Austriju.

“Važno je da poštujemo pravila. Austrija godinama podržava zemlje Jugoistočne Evrope na njihovom putu u EU. Imamo puno razumevanje za susede u tom regionu i uvek je bila politika, bilo koje vlade Austrije, da podržava te zemlje”, naglasio je on.

Beraković je ukazao da je za pristupanje EU od ključnog značaja vladavina prava, borba protiv korupcije i pravna sigurnost investicija.

“Imali smo fazu euforije za širenjem EU. Tada se, međutim, videlo da neke strukture u novim članicama nisu bile spremne, posebno po pitanju vladavine prava. Zato je došlo do promene pristupa i zbog toga je sada veća senzibilnost da zemlje kandidati moraju da ispune zahteve u oblasti vladavine prava”, objasnio je on.

Istakao je da je za njega EU struktura, odnosno kuća koja treba stalno da se proširuje i razvija, a taj prostor se mora popunjavati novim članovima porodice.

Predsednik SEEBDN Fric Kalteneger istakao je da su blagostanje i stabilnost ključni faktori, a da je bi se to postiglo najvažnija saradnja, a osnivač ove organizacije Ivan Gros kazao je da je vizija da se iniciraju kontakt i pronađu inovativni putevi kako bi se razne privredne grane i izvoznoorijentisane branše fokusirale na tržište EU.

Nakon prezentacije crnogorskih preduzeća održan je razgovor sa predsednikom Fudbalskog saveza Crne Gore Dejanom Savićevićem, koji je govorio o svojoj fudbalskoj karijeri, ali i budućnosti crnogorskog fudbala.

Rekao je da će reprezentacija Crne Gore da nastavi da se bori za plasman na veća takmičenja, i da Island pokazao da je moguće i da male zemlje ostvare takav cilj.


Tanjug