NOVI PAZAR – Ministar sporta Republike Turske Mehmet Muharem Kasapoglu sa saradnicima i predstavnicima Republike Turske bio je gost iftara koji je za sve građane Novog Pazara priredio ministar u Vladi Republike Srbije, Rasim Ljajić. U delegaciji je između ostalih bio i ambasador Republike Turske u Srbiji Tanžu Bilgić, kao i predstavnici Udruženja “Sandžak-Bosna”. Ifatru je prethodio obilazak grada i upoznavanje sa njegovim znamenitostima, sa njegovom sportskom infrastrukturom i sa sadržajima za mlade.

Delegacija iz Turske najprije je posjetila Bošnjačko nacionalno vijeće, a ispred Gradske uprave Novog Pazara dočekao ju je ministar Rasim Ljajić, koji je musafire pozdravio i poželio im dobrodošlicu. Goste je srdačno dočekao i gradonačelnik Nihat Biševac sa saradnicima, kao i brojni funkcioneri i predstavnici Gradske uprave. Svi zajednički obišli su staru novopazarsku čaršiju, pekare, dućane i radnje koje su simbol tradicije starog grada, a u kojima se posebno osjeća duh ramazana.

Delegacija je imala prilku da se direktno upozna sa pripremom pitica u nekoliko najstarijih pekara u gradu i da se uvjeri u kvalitet mesa i mesnih proizvoda kod poznatih novopazarskih mesara. Ministar Mehmet Muharem Kasapoglu je nakratko razgovaro i sa prolaznicima i razmijenio sa njima par riječi o tome kako se osjećaju i kako provode dane u ramazanu. Gosti su bili vidno zadovoljni izgledom stare čaršije, izgledom grada, zelenilom, gostoprimstvom i Novopazarcima koji su prilazili da se pozdrave sa ministrima dvije zemlje.

Tokom obilaska gosti i domaćini iz Novog Pazara prošetali su Gradskim parkom i obišli Rekreacioni centar kako bi se upoznali sa sadržajima za sportiste i mlade. Ministar Rasim Ljajić upoznao ministra Kasapoglua sa dosadašnjim realizovanim projektima i planovima za unapređnje sportske infrastrukture na Rekreacionom centru. Takođe svi zajednički obišli su i dječje igralište koje je na prostoru ovog centra izgradila Turska razvojna agencija TIKA. Predstavnici delegacije oprobali koševe i novoizgrađeni teren za košarku, a zatim obišli su i halu u Sportsko-sajamskoj ustanovi “Pendik”.

Druženje i razgovor nastavljeni su na Atletskom stadionu gdje su goste iz Turske dočekali brojni građani Novog Pazara i gdje su svi zajenički u bratskoj atmosferi iftarili. Nakon iftara ministar Kasapoglu i gradonačelnik Biševac obišli su Asocijaciju maturanata Turske u Novom Pazaru i mladima razgovari o njihovim individualnim potrebama i planovima na putu obrazovanja. Delegacija je klanjala teravih namaz u novopazarskoj Stambol džamiji, a goste je na ulazu u džamiju dočekao muftija sandžački, Senad ef. Halitović sa imamima i saradnicima.