BANJALUKA – Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Visoki predstavnik u BiH može “bonska ovlaštćenja” da “okači mačku o rep”, jer Savet bezbdnosti Ujedinjenih nacija nikada nije doneo odluku o korišćenju tih ovlašćenja.

“Bonska ovlašćenja može da upotrebi samo na bazi konsenzusa Saveta za implementaciju mira (PIK), iako ni to nije pravno, jer Dejtonski sporazum ne podrazumeva PIK. To je sistem ambasadorokratije”, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci, komentarišući mogućnost da ga visoki predstavnik Valentin Incko smeni sa dužnosti zbog izjava kojima podstiče na rušenje Oružanih snaga BiH.

Prema njegovim rečima, prošlo je vreme smena i krajnje je vreme da se u BiH okonča mandat visokog predstavnika.

Dodik je dalje ocenio da je BiH zemlja u kojoj “neko ne sme da ima mišljenje, jer odmah dobije tužbu”, navodeći da se i medjunarodna zajednica “navijački” upliće u unutrašnje probleme u BiH, ponovo označavajući Republiku Srpsku kao najvećeg krivca za stanje u zemlji.

“Izmislili su priču o paravojsci u Srpskoj, pa su napravili galamu u vezi sa naoružavanjem policije, iako je sarajevska kantonalna policija u isto vreme kupila više oružja, a sada galame zbog formiranja rezervnog sastava policije koji ima cilj da pojača bezbednost i smanji troškove”, kazao je on novinarima u Banjaluci.

Komentarišući tužbu koju je protiv njega podneo hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić zbog njegovog zahteva da sledeće godine na proslavi Dana Vojske RS polovina pripadnika Trećeg pešadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH bude postrojena u uniformama bivše Vojske RS, Dodik je rekao će prvo Komšiću reći šta ima, pa onda novinarima.

“Trebalo bi možda da dodam još nešto da ojačam tu njegovu tužbu”, istakao je on.

Dodik je naglasio da on nije izjavio da treba ukinuti Oružane snage BiH, jer su one formirane na osnovu odluke koju je usvojila i Narodna skupština RS tokom reforme odbrane u BiH.

Dodao je da u zakonu piše da Treći pješadijski (RS) puk baštini tradiciju Vojske RS, a da je tradicija upravo ono o čemu je on govorio.

Upitan da li ima saglasnost Ministarstva odbrane BiH da deo pripadnika Oružanih snaga BiH nosi uniforme Vojske RS, Dodik je odgovorio da pravila propisuju da svaki puk može da ima pukovsku uniformu.

“Ta pukovska uniforma u našem slučaju biće uniforma Vojske Srpske. Šta je tu problem? Šta će meni saglasnost Ministarstva odbrane, ja sam njima nadredjen, a ne oni meni, ja sam vrhovni komandant”, istakao je on.

Prema njegovim rečima, sledeće godine na proslavi Dana RS i Dana Vojske RS na svečanostima će se nositi plave svečanu uniformu Vojske Republike Srpske.

“To je naše pravo, to nam niko ne može zabraniti”, rekao je Dodik.

On je, medjutim, naveo da takve uniforme neće nositi aktivni pripadnici Oružanih snaga BiH, već “jedan broj momaka, koji neće nositi oružje”, dodavši da oni neće biti postrojeni u kasarni „Kozara“, već na stadionu Fudbalskog kluba “Borac”.

Predsedavajući Predsedništva BiH je ponovio da se on godinama zalaže za demilitarizaciju i vojnu neutralnost BiH, kao i da je ukidanje Vojske RS bila “velika greška”.

“Srpska i hrvatska strana nisu zainteresovane za učešće u vojnim snagama, ostaje prazan prostor i sada postoji pritisak da to bude popunjeno Bošnjacima, što predstavlja novi problem, jer to nije bošnjačka vojska već bi to trebale biti zajedničke Oružane snage”, ocenio je predsedavajući Predsedništva BiH.

On smatra da će to u budućnosti biti razlog tenzija u BiH.

Beta