SARAJEVO – Bošnjački član predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas, povodom izjave predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika o vojsci BiH, da bi Dodik i oni koji bi ga poslušali mogao da završi u zatvoru.

Dodik je ranije danas u Banjaluci zatražio od komande Trećeg pešadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH da na sledećem obeležavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, a Džaferović ocenjuje da je to veoma opasna izjava, prenosi sarajevska N1.

“Gospodin Dodik mora da povede računa o tome šta govori, jer će tim izjavama naštetiti najpre entitetu iz kojeg dolazi, ali i samom sebi. Ovo što je on danas izjavio je teško krivično delo, neka pogleda kako stvari stoje pa neka vidi da je to pozivanje na izvršenje teškog krivičnog dela”, tvrdi Džaferović.

Prema njegovim rečima, Oružane snage BiH neće biti razbijene bez obzira na izjave Milorada Dodika kako je njihovo formiranje bila greška.

“Umesto toga predlažem da mi sednemo u Predsedništvo BiH i razgovaramo o budžetu za vojsku, da je dodatno osposobimo”, rekao je Džaferović.

Govoreći o izjavi ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina koji je rekao da Republika Srpska nema svoju vojsku, ali da je ima srpski narod, Džaferović je rekao da on treba da brine o Vojsci Srbije, a ne o BiH i Oružanim snagama BiH.