NOVI PAZAR – U vezi sa pokušajem zloupotrebe moje posete Sandžaku 11. i 12. maja ove godine, a kako bi se sprečile sve dalje nedoumice, član Predsedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović je izjavio:

“Poseta je obavljena na poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao zvanične institucije bošnjačke zajednice. Povod je bio obeležavanje 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave. Obratio sam se na Svečanoj sednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća kojoj su prisustvovali većnici iz svih političkih stranaka izabrani na izborima za to telo.

Tokom posete sam imao susrete sa gradonačelnicima Novog Pazara i Sjenice. Takođe, odvojeno sam se sastao i sa svim političkim predstavnicima Bošnjaka koji su tražili susret, odnosno sa Sulejmanom Ugljaninom iz SDA i Rasimom Ljajićem iz SDP-a. Predstavnici ostalih političkih partija, čiji prvaci sada pokušavaju zloupotrebiti ovu posetu, nisu pokazali interes da razgovaraju sa članom Predsjedništva BiH.

Moji odlasci u džamiju, koji se pokušavaju zloupotrebiti, bili su isključivo u svrhu obavljanja verske dužnosti, te se ne bi se smeli nikako drugačije tumačiti, pogotovo ne od verskih službenika.

Moj stav je oduvek bio da verske institucije Bošnjaka muslimana u Sandžaku i celoj Srbiji trebaju biti organizacioni deo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ovaj stav, kao i poziv na političko jedinstvo Bošnjaka u Sandžaku, izrekao sam tokom svih susreta i razgovora sa svim akterima političkog i verskog života.

Ne želim ulaziti u to da li iza pokušaja zloupotrebe moje posete stoje određene politike u Srbiji i Sandžaku ili možda lični interesi, ali te zloupotrebe svakako neće doprineti preko potrebnom jedinstvu Bošnjaka” – izjavio je Džaferović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here