ISTANBU – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obećao je da će ugovor o nabavci ruskih raketnih sistema S-400 biti primenjen, izjavila je nakon nakon današnjih razgovora sa šefom turske države u Istanbulu predsedavajuća ruskog Saveta Federacije (gornjeg doma parlamenta) Valentina Matvijenko.

“Naravno, on (Erdogan) se dotakao teme sistema S-400 systems. On je kazao da je na Tursku izvršen pritisak bez presedana koji se i dalje nastavlja, ali je izneo uveravanja da, kao predsednik, garantuje da će Turska primeniti ovaj ugovor”, kazala je Matvijenkova, prenosi Tas s.

Ona je rekla da je Erdogan poručio da ne vidi bilo kakve razloge za neispunjavanje obaveza iz ugovora.

Raketni sistem S-400, koji Turska kupuje od Rusije, potpuno će kontrolisati Ankara, objavio je juče turski dnevnik “Hurijet” citirajući ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua.

“Neki kažu da će sistemi S-400 predstavljati pretnju za borbene avione F-35. Ovi sistemi će biti pod našom potpunom kontrolom. Biće integrisani u NATO sistem”, rekao je Čavušoglu tokom posete Letoniji, navodi ruska agencija.

Čavušoglu je u sredu negirao da Turska odlaže kupovinu ruskog protivraketnog sistema S-400 zbog napetih odnosa sa SAD.

Obraćajući se novinarima, Čavušoglu je rekao da se “u ovom trenutku ne dovodi u pitanje nikakvo odlaganje ili obustavljanje”, preneo je AP.

On je ponovio da je nabavka sistema napravljenog u Rusiji “gotova stvar”.

Čavušoglu je rekao da su Turska i SAD razgovarali o predlogu Turske za osnivanjem zajedničke komisije, koja bi razmatrala moguće rizike S-400 po američki program F-35.


Tanjug