BEOGRAD – Razvojni program Evropske unije “EU PRO” saopštio je danas da je objavio javni poziv u okviru podrške projektima koji treba da doprinesu konkurentnosti i održivosti poslovanja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u Srbiji, za koji je obezedio 600.000 evra.

Javni poziv se ne odnosi na preduzetnike iz Vojvodine.

Na pozivu koji je otvoren do 10. jula piše da pravo učešća imaju regionalne razvojne agencije, biznis inkubatori, naučno-tehnološki parkovi, klasteri, poslovna udruženja, privredne komore, kao i instraživačke i visokoškolske ustanove.

Pomoć EU je namenjana projektima koji će podržati preduzeća u unapredjivanju proizvodnih procesa i kvaliteta proizvoda i usluga ali i u sertifikaciji i uvodjenju relevantnih standarda i konkretnih aktivnosti usmerenih ka osvajanju novih tržišta.

U okviru poziva, pojedinačni projekti organizacija mogu da dobiju podršku od 10.000 do 30.000 evra, dok partnerski projekti dve i više organizacija mogu da budu podržani sa maksimalnim iznosom od 50.000 evra. Za profitne organizacije neophodno je finansijsko učešće od deset odsto od vrednosti projekta.

“Budući da je jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije unapredjenje održivog regionalnog razvoja, program ‘EU PRO’ će pružiti pomoć organizacijama za podršku poslovnim subjektima kako bi se unapredila konkurentnost i produktivnost malih i srednjih preduzeća u manje razvijenim delovima Srbije” rekla je ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović.

Menadžerka programa “EU PRO” Olivera Kostić kazala je da taj program takodje ohrabruje organizacije za podršku poslovanju da u svojim predlozima projekata osmisle i predlože aktivnosti koje će imati širi društveni uticaj na zajednice, pružajući, na primer, podršku ranjivim grupama ili putem aktvnosti koje su usmerene na zaštitu životne sredine.

Beta