BEOGRAD – Evropska unija (EU) pomoćiće preko razvojnog programa EU PRO da se kroz realizaciju 19 projekata vrednih preko dva miliona evra, razviju i unaprede geografski informacioni sistemi (GIS) u 34 lokalne samouprave u regionu Šumadije i zapadne Srbije i regionu Južne i istočne Srbije. 

“Uvođenjem geografskog informacionog sistema, opštine u Srbiji imaju mogućnost da obezbede jedan od osnovnih preduslova za održivi razvoj. Postojanje podataka o onome što poseduju i kojim potencijalima raspolažu opštine predstavlja osnov za ekonomsko planiranje i privlačenje investitora na lokalu. Poučeni iskustvima iz prethodnih projekata, nastavljamo sa podrškom u uvođenju GIS-a, imajući u vidu značaj ove komponente, iskazane potrebe lokalnih samouprava i neophodnost obezbeđivanja kontinuirane podrške za ove tipove aktivnosti”, rekla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Kako je saopšteno, EU će pružiti podršku procesu uvođenja i razvoja GIS-a kroz nabavku softvera i hardvera, kao i druge računarske opreme, čime će se lokalnim samoupravama omogućiti da na jednom mestu prikupljaju, obrađuju, i upravljaju prostornim podacima i tako bolje planiraju razvoj, donose odluke i raspolažu resursima. 

“EU podržava sve napore i ulaganja Vlade Srbije u digitalizaciju i uspostavljanje e-usluga. U skladu s tim, GIS će pružiti nove mogućnosti lokalnim samoupravama da prikupljaju i koriste raznovrsne geografske podatke koji će povećati efikasnost u pružanju usluga građanima i investitorima. To je ono što mislimo kada kažemo ”EU za TEBE”. Očekujemo da će aktivnost značajno doprineti lokalnom ekonomskom razvoju Srbije ali i daljem razvoju infrastrukture prostornih informacija u Evropi kroz EU INSPIRE inicijativu koja vrši ovu vrstu regulacije na nivou EU”, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, EU podržava sa 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. 

Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija UN za projektne usluge (UNOPS).

Tanjug /Foto :Pixabay