SARAJEVO – EUFOR ima kapacitete da garantuje sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i spreman je da podrži čuvanje ili uspostavljanje sigurnog okruženja ako za tim bude potrebe.

Kako su u EUFOR-u naveli za Klix.ba, oni imaju snažan izvršni mandat u skladu sa članom VII Povelje UN kao i sposobnost garantovanja sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Upitani da li deluju kao podrška lokalnim vlastima ili imaju obavezu da u skladu s Poveljom UN-a osiguraju implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma i tzv. sigurno i stabilno okruženje, u EUFOR kažu da u skladu s Rezolucijom SB UN, EUFOR ima glavnu ulogu stabilizacije mira u okviru vojnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Imajući u vidu da je primarna odgovornost za dalje uspešno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i održavanje sigurnog okruženja u nadležnosti svih vlasti u Bosni i Hercegovini, EUFOR blisko sarađuje s lokalnim vlastima, posebno s Oružanim snagama BiH i Agencijom za sprovođenje zakona”, naveli su iz EUFOR-a. 

“Svakodnevno EUFOR ima ulogu nadzora i mentorstva u aktivnostima deminiranja i zbrinjavanja viška oružja i streljiva, koji su važni delovi sigurnog okruženja”, zaključili su u EUFOR-u.

Tanjug /Foto :euforbih