VLADIČIN HAN – Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici poručio je sinoć da putevi uvek vode ljude ka njihovim destinacijama i da je uveren da auto put kroz Grdelicu, večeras otvoren, jasno vodi Srbiju i ceo region ka EU.

On je prilikom otvaranja ovog dela autoputa istakao da Evropa snažno podržava povezivanje zemalja i ljudi, slobodan promet ljudi i robe uključujući i Zapadni Balkan.

Fabrici je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja deonice puta duge 26 kilometara navodeći da je u tome pomogla EBRD svojim kreditom od 314 miliona evra, a da će ovaj projekat imati brojne koristi.

Put će pre svega omogućiti sigurniji transport i prevoz u regionu, a vazan je i za ljude koji putuju na odmor ka različitim destinacijama.

Fabrici je istakao da put ne samo sto povezuje Srbiju i Severnu Makedoniju, već Austriju, Hrvatsku, Grčku. . . , da je to najduži panevropski koridor od Salcburga, u Austriji do Soluna u Grčkoj, da unapređuje Zapadni Balkan.

On je istakao da ovo nije samo deo infrastrukture, ovo je put koji će doneti benefit građanima, sigurnije pitovanje, brži prelzak granica.

Zahvalio je i odao priznanje svima koji su u izgradnji puta učestvovali i uložili napor da ovaj projekat uspe, kao i onome šta je Srbija postigla uključujući i izgradnju najdužeg tunela Manajle.

Srbija nastavlja ovim putem, kako je rekao i ka evropskim aspiracijama, kao i ka Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope sa sedištem u Beogradu.

Šefu delegacije EU predsednik Aleksandar Vučić se, u svom obraćanju, inače, izvinio što nije bilo prevoda njegovog obraćanja, i zahvalio i njemu i ostalim ambasadorima na prisustvu svečanosti, uveren, kako je rekao, da i Fabricijev i dolazak ostalih ambasadora pokazuje koliko žele uspeh Srbije.

Tanjug