BEOGRAD – Fondacija Ana i Vlade Divac i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) predstavile su danas “Stvarno važnu karticu”, u okviru projekta “Unapređenje okvira za davanje”.

Ova kartica, kako je saopšteno, predstavlja inovativni model prikupljanja sredstava u vidu potrošačke kartice koja povezuje građane, nevladine organizacije i lokalne kompanije “u cilju promocije dobročinstva i solidarnosti u lokalnim zajednicama”.

Osnivač Fondacije Vlade Divac rekao je da je veoma važno da stvaramo timove kao što je ovaj, da pomeramo granice i pružamo mogućnosti kako bismo mladima omogućili svetliju budućnost.

“Ovo je stvarno važan tim za sve nas i za budućnost mladih u Srbiji”, naglasio je Divac, koji je povodom nedavnog ulaska u “Kuću slavnih” dodao da je jako ponosan zbog toga, posebno zbog Srbije.

Laura Pavlović, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj, USAID, koji podržava ovaj projekat, rekla je da Stvarno važna kartica podstiče saradnju između javnog i civilnog sektora u korist građana.

“Jedan od ciljeva USAID je da podrži napore koje predvode lokalni akteri kako bi se obezbedila održivost u zemljama u kojima USAID radi. Ovo je jedan dugotrajan proces, ali razvoj inovativnih alata poput ove kartice predstavlja važan korak ka tome”, poručila je ona.

Ističe se da korišćenjem “Stvarno važne kartice” u prodavnicama koje su deo ove inicijative, građani ostvaruju pravo na popust pri svakoj kupovini.

Istovremeno, 1 odsto sredstava prikupljenih od kupovina obavljenih uz korišćenje ove kartice biće donirano lokalnoj zajednici i korišćeno za finansiranje lokalnih projekata za koje su se glasanjem opredelili građani.

Ovaj događaj je deo Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansijski podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Ostali članovi koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije, zaključuje se u saopštenju.

Tanjug