PODGORICA – Nemačka i Francuska žele da daju novi zamah procesu proširenja na Zapadni Balkan i to je jasan signal briselskoj administraciji da lideri dve najznačajnije zemlje Evropske unije ne žele da odustanu od proširenja na naš region, ocenile su danas ličnosti iz političkog života Crne Gore.

Gostujući na televiziji Nova M, oni su poručili i da će EU biti kompletna tek onda kada svaka država Zapadnog Balkana bude njen deo.

“Svakako da je pomoć dve države koje su osnivači Evropske unije značajna, tako da u narednom periodu očekujemo veću dinamizaciju integracije”, rekla je Marija Blagojević iz SD i izrazila očekivanje da će poruke sa samita u Berlinu doprineti bržoj integraciji.

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić ocenio je da lični uticaj Nemačke i Francuske može biti dodatni pozitivan faktor politici proširenja jer se iz njihovih izjava vidi da su prvi put prilično jasno poslali pozitivne poruke kada je u pitanju politika proširenja.

“Ohrabruje to što je Francuska shvatila da je njen angažman, ali i angažman zemalja kao što je Nemačka na prostorima Zapadnog Balkana nešto što je potrebno samoj Evropskoj uniji”, istakao je predsednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović i ukazao na to da stabilnost Zapadnog Balkana znači i stabilnost Evropske unije.

Tanjug