BEOGRAD – U januaru ove godine 5.269 građana je preko aplikacije RATEL NetTest proveravalo brzinu interneta, dok je u aprilu to učinilo samo njih 104, kažu u RATEL-u i apeluju na korisnike da putem te besplatne aplikacije samostalno proveravaju brzinu i druge parametre važne za kvalitet pristupa internetu. 

Na taj način, kažu za Tanjug u RATEL-u, građani mogu aktivno da učestvuju u kontroli pristupa internet uslugama i direktno utiču na njihovo poboljšanje i održavanje kvaliteta. 

Statistiku korišćenja aplikacije RATEL NetTest vodi RATEL, sva merenja su javno dostupna na mapi, uz zaštitu ličnih podataka korisnika, a kako naglašavaju u RATEL-u, što je veći broj merenja, to će statistika parametara kvaliteta pristupa internetu biti merodavnija.

Čak i kada je pristup internetu loš ili nemoguć, RATEL NetTest aplikacija registruje takva merenja i prikazuje ih kao crne tačke na mapi. 

Takva merenja bi svakako opredelila korisnike kog operatora da odaberu za pružanje usluga pristupa internetu, odnosnog onog koji ima bolje parametre kvaliteta na lokaciji koja mu je od značaja, objašnjavaju u RATEL-u.

RATEL je u novembru 2018. godine pustio u rad novu unapređenu RATEL NetTest Crowsourcing mernu platformu koja krajnjim korisnicima računara omogućava merenje parametara kvaliteta Up/Down internet brzine i ping-a. 

Korisnicima mobilnih telefona omogućava i merenje dodatnih parametara kvaliteta: Gubitak paketa, Jitter, Pracenje rute (Traceroute), VoIP, Neizmenjenost sadržaja, Brzina pristupa referentnoj Web stranici, Transparentnost veze, Dostupnost DNS-a, Dostupnost TCP i UDP portova kao i merenje radio parametrima mobilne ili WiFi mreže na kojoj se obavlja test.

Korisnicima su dostupna ne samo merenja koja su oni uradili već na NetTest mapi Republike Srbije mogu videti merenja svih korisnika platforme u prethodne dve godine, uz mogućnost filtriranja rezultata po operatoru, vrsti servisa i vremeskom periodu.

Korisnicima je takođe dostupno merenje u Režimu petlje, koje omogucava vršenje kontinualne provere kvaliteta parametara mreže u zadatom intervalu i broju ponavljanja.

Tanjug /Foto :Pixabay