ZAGREB – U Hrvatskoj će u nedelju, 26. maja biti održani izbori za 12 poslanika u Evropskom parlamentu i, iako istraživanja pokazuju da je vladajuća HDZ u ubedljivom vođstvu, njen lider i premijer Andrej Plenkovićje, ipak, u finišu izborne kampanje demonstrirao svojevrsni zaokret od svoje dosadašnje politike.

Zaokret Plenkovića se dogodio na centralnom promotivnom skupu HDZ i EPP u subotu u sportskoj dvorani Cibona u Zagrebu, kojem je prisustvovala i nemačka kancelarka Angela Merkel. 

Malo je kome, pišu hrvatski mediji, moglo da promakne da je reč o svojevrsnom dodvoravanju Plenkovića biračkom telu koje, između ostalog, podržava ideju o nedvosmislenoj osudi komunističkog režima, osudi svih stravičnih zločina koje su počinili Titovi partizani u ratu i posle rata, osudi i kažnjavanju počinilaca zločina tokom, kako se navodi, “velikosrpske agresije na Hrvatsku, osudi svakodnevne huškačke velikosrpske politike koju verbalno sprovodi Plenkovićev koalicioni partner Milorad Pupovac sa saradnicima, a zagovara tradicionalne i hršćanske vrednosti. 

Plenković je u Ciboni trebalo da demonstrira slogu i euforiju pa su prigodno iz rukava izvađeni mali trikovi koji su za cilj imali da podignu atmosferu.

“Danas postoje političke snage koje se trude da ulove pažnju hrvatskih birača, čak su pre godinu ili godinu i po dana otkrili u rečniku postojanje reči suverenizam, što je jako dobro i mi to pozdravljamo, ali isto tako podsećamo da je predsednik Tuđman, HDZ i hrvatski narod plebiscitarno hrvatsku suverenost ostvario 1990., 1991., 1992., i u Domovinskom ratu. To je postignuće HDZ-a i nema većih suverenista od članova HDZ-a “, kazao Plenković.

Ali, očito da je takvom nastupom, a potom i retorikom na izbornom skupu, pokušao da zamaže oči vernim biračima HDZ-a pazeći pritom da se ne uvredi lik i delo, kako kažu, diktatora Tita i ne oskrnavi slika njegovih partizana. 

U istu su svrhu, konstatuju mediji, doduše u, kako kažu, soft varijanti, u dvorani su izvođene pesme Marka Perkovića Tompsona, koji veliča ustaštvo.

Jer, skori izbori za Evropski parlament i te kako su važni Plenkoviću pa je očito trebalo zaigrati na sigurnu kartu. 

Iako domoljubne, konzervativne i suverenističke stranke i kandidati na izbore idu razjedinjeni što Plenkoviću uveliko pomaže, ne bi mu bilo svejedno da HDZ imalo podbaci rezultatom.

Zato je, pišu mediji, Plenkoviću i bilo potrebno da posegne za “Tuđmanovim Danom državnosti, Blajburgom i Tompsonom”.

Zbog svega toga ovi izbori biće prvi pravi test za Plenkovićevu vladu desnog centra.

Dvanaest poslanika u EP sa mandatom od pet godina građani Hrvatske će u nedelju birati među 33 liste, od kojih je 31 stranačka a dve nezavisne, sa ukupno 396 kandidata. 

U izbornoj trci ovog uta su i dve srpske stranke – Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) i Demokratski savez Srba (DSS). 

Prvi rezultati evropskih izbora najavljeni su za nedelju, 26. maja, posle 23 časa.

U Hrvatskoj će birališta biti otvorena od 7 do 19 časova. 

Procenjuje se da pet lista sigurno prelazi izborni prag od pet odsto, a među njima na vrhu liste je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) s oko 24,5 odsto. Druga je opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) sa 16,4 odsto, dok je treći Živi zid sa 7,4 odsto. 

Naredna je Amsterdamska koalicija s nešto manje od sedam odsto glasova i Most, koji zasad ima podršku od 6,7 odsto. 

Izborna tišina stupa na snagu od ponoći 25. maja do sutradan do 19 sati.

Tanjug /Foto :Pixabay