PRIJEPOLJE – Nakon započetih radova na Mahmut-begovoj džamiji, koji skrnave i narušavaju njen autentični izgled, saopštenjem za javnost oglasio se Odbor Medžlisa IZ-e Prijepolje, koji traži hitnu reakciju nadležnih državnih organa i inspekcijskih službi, kako bi se sprečilo dalje uništavanje džamije.

-Obaveštavamo džematlije i širu javnost da od jula prošle godine traje uzurpacija i skrnavljenje Mahmut –begove džamije u Prijepolju. Naime, ranije razrešeni imam Elmedin Bećirović koji se zatekao na mestu imama ove džamije 24.jula 2018. godine, odlučio je da pređe u Islamsku zajednicu u Srbiji. Iako Mahmud-begova džamija sve vreme funkcioniše pod okriljem Islamske zajednice Srbije, Bećirović je pokušao da bez saglasnosti nadležnih organa Islamske zajednice Srbije ovu džamiju stavi pod kontrolu Islamske zajednice u Srbiji – navodi se u saopštenju iz IZ-e Prijepolje.

-Ne želeći nikakve sukobe među vernicima, Medžlis islamske zajednice Prijepolje je odlučio da u vezi sa ovim spornim događajem potraži pravdu kod nadležnih državnih organa pa je podneo prijavu protiv Elmedina Bećirovića. Sud je na našu prijavu doneo izvršnu privremenu meru kojom se Elmedinu Bećiroviću zabranjuje uvođenje trećeg lica u džamiju i izvođenje bilo kakvih radova i promena na objektu džamije. Nakon toga sud je doneo drugu izvršnu privremenu meru kojom se Elmedin Bećirović obavezuje da vrati ključeve Mežlisu Islamske zajednice Prijepolje kao zakonitom titularu – kažu u svom saopštenju IZ-e Prijepolje.

-S obzirom da Bećirović nije to izvršio obaveze iz poslednje izvršne privremene mere u zakonitom roku, sud je angažovao izvršitelja da realizuje ovu privremenu meru. Izvršitelj je dana 18.12.2018. godine pokušao izvršenje, ali je bio sprečen u tome od strane lica koja je za to angažovao Elmedin Bećirović. Nakon toga izvršitelj je nekoliko puta zakazivao izvršenje ove privremene mere, ali do realizacije nije došlo zbog izostanka tražene asistencije policije koju MUP-Prijepolje nije pružio – navode iz IZ-e Prijepolje.

-Bez obzira na privremenu meru zabrane izvođenja bilo kakvih radova i promene na objektu Mahmud begove džamije, Elmedin Bećirović je organizovao radove na džamiji čime je prekršio zabranu i izvršio skrnavljenje autentičnog izgleda objekta s kraja devetnaestog veka izvodeći radove bez stručnog nadzora. Medžlis Islamske zajednice Prijepolje je o ovim nestručnim i nezakonitim radovima obavestio sve nadležne inspekcijske organe i institucije i očekujemo reakciju istih – zaključuje se u saopštenju za javnost IZ-e Prijepolje.


PP Media