PARIZ – Francuski sportski magazin “Ekip” posvetio je štampano izdanje podizanju svesti protiv homofobije u sportu, pa je na naslovnu stranu postavio fotografiju vaterpolista koji se ljube u bazenu.

Ideja je nastala iz filma “Sjajne škampe” (Les Crevettes Pailletée”/Shiny Sćrimps), koji prati vaterpolo ekipu tokom priprema za gej olimpijske igre. 

Film prati kampanja za borbu protiv homofobije u koju se uključio i francuski list.

Prema scenariju, gej igre se održavaju u Hrvatskoj, u kojoj je i snimljen deo filma, kao i u Parizu, u kojoj su zaista i održane 2018. godine. 

Zaplet nastaje kada glavni lik Matijas le Gof, inače olimpijski pobednik, daje homofobnu izjavu na kraju karijere, a kao kaznu dobija posao selektora gej reprezentacije koju treba pripremiti za takmičenje.

Iz uredništva časopisa ističu da nisu hteli da šokiraju nikog, već da podstaknu raspravu o tabu temi, prenosi “Srpski telegraf”. 

U novom broju francuskog lista nalaze se tekstovi koji prate svedočanstva osoba koje iz prve ruke govore o homofobiji o sportu i životu jednog gej profesionalca, a medu njima je i priča Džastina Fašanua, britanskog fudbalera koji je priznao da je homoseksualac, a onda se godinama borio s napadima različite vrste pre nego što se ubio.

“Poljubi koga god želiš”, poruka je jednog od najprestižnijih sportskih časopisa Evrope

Muški poljubac na naslovnici “Ekipa” predstavljen je kao jedan od najhrabrijih poteza velikih sportskih medija u Evropi.

Tanjug