SKOPLJE – Odlazeći predsednik Severne Makedonije Ðorđe Ivanov (59), čiji se mandat završava 12. maja, ima pravo na penziju u visini predsedničke plate, prenosi makedonski portal Plusinfo.

Makedonska javnost nije informisana o tome sta će Ivanov raditi po okončanja drugog mandata šefa države, ali su mediji preneli da je njegov kabinet poslao upit vladinoj Službi za opšte i zajedničke poslove o tome koliko iznosi godišnji budžet za bivšeg predsednika.

Prema Zakonu, Ivanov ima pravo na penziju u visini plate koju prima predsednik države, ima pravo na kancelarijski prostor i najviše tri saradnika. On ima pravo i na lično obezbeđenje i korišćenje službenog automobila i vozača.

Bivši predsednik Branko Crvenkovski ima doživotnu penziju i kabinet. Porodica poginulog predsednika Borisa Trajkovskog takođe ima prava predviđena zakonom, odnosno penziju umanjenu za 30 odsto u odnosu na punu platu šefa države.

Prema ustavu Severne Makedonije, doživotne privilegije koje uživa bivši predsednik može da izgubi samo ako je razrešen impičmentom ili ukoliko Ustavni sud zaključi da je predsednik tokom mandata imao radnu nesposobnost.

Tanjug /Foto :Tanjug – Z. Žestić