BEOGRAD – Radovi na izgradnji auto-puta Preljina-Požega na Koridoru 11 počeće 17. maja, rekla je ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, saopštio je danas njen kabinet.Ona je, na pitanje novinara o potpisanim ugovorima i memorandumima na drugom forumu “Pojas i put”, rekla da je u Pekingu potpisan finansijski ugovor za izgradnju te deonice, vredne 450 miliona evra.

“Ova deonica, duga 30,9 kilometara, važna je za povezivanje Srbije sa regionom, jer se njom ne povezujemo samo sa Crnom Gorom, nego i nastavljamo gradnju auto-puta ka Bosni i Hercegovini”, rekla je Mihajlović, ;posle obilaska radova na izgradnji obilaznice oko Beograda.

Dodala je da se “sa novim investicionim ciklusom koji kreće ove godine, vrednim više od pet milijardi evra, može očekivati da Srbija bude potpuno premrežena auto-putevima”.

Ona je podsetila da je u Pekingu potpisan i memorandum u vezi s realizacijom projekta Beogradskog metroa, memorandum za izgradnju sektora C obilaznice oko Beograda od Bubanj potoka do Pančeva, kao i finansijski ugovor za izgradnju deonice brze pruge Beograd-Budimpešta, od Novog Sada do Subotice.

“Očekujem da ugovor za deonicu Novi Sad-Subotica branimo u maju u parlamentu, a cilj nam je da do kraja godine počnemo radove”, kazala je Mihajlović.

Beta