JERUSALIM – Izrael je danas otvorio glavne granične prelaze prema pojasu Gaze u sklopu navodnog dogovora o prekidu vatre.

Prelazi su bili zatvoreni devet dana zbog eskalacije nasilja proteklog vikenda.

Izrael je prethodno ukinuo zabranu ribolova i dozvolio da se riba lovi u zoni do 22 kilometra od obale Sredozemnog mora u pojasu Gaze u trenutku kada se čini da se obe strane pridržavaju prekida vatre kojem je posredovao Egipat posle nasilja 4. i 5. maja kakvo nije zabeleženo od rata izmedju Hamasa i izraelske vojske 2014. godine.

Otvaranje prelaza najavljeno je sinoć u saopštenju COGAT-a, tela Ministarstva odbrane zaduženog za palestinske teritorije. Otvoreni su prelazi Erez na severu za civile i Kerem Šalom na jugu za promet robe.

Prelazi su ostali zatvoreni za vreme obeležavanja Dana sećanja na poginule izraelske vojnike i žrtve terora i Dana nezavisnosti Izraela od 7. do 9. maja.

U sukobu 4. i 5. maja iz Gaze je ispaljeno skoro 700 raketa i minobacačkih projektila je ispaljeno, a izraelska vojska je odgovorila stotinama udara iz vazduha i kopna.

U Gazi je poginulo 25 Palestinaca, uključujući desetak pripadnika ekstremističkih organizacija, a na izraelskoj strani su poginula četvorica civila.

Prekid vatre su objavili rano u ponedeljak palestinski zvaničnici, a Izrael je odbio da zvanično potvrdi indirektni dogovor.

Uz Egipat, Katar i UN imaju vodeću ulogu u pregovima o prekidu vatre kako bi se okončale periodične ekslacije nasilja kojih je bilo od početka masovnih protesta Palestinaca kraj granice s Izraelom krajem marta prošle godine, navode izraelski mediji.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je više puta rekao da sukobi u Gazi nisu okončani.

Predstavnici Hamasa koji vlada Gazom i manjeg Islamskog džihada su takodje pretili obnovom nasilja ako se ne primeni dogovor o prekidu vatre.

Jedan izraelski vojni zvaničnik izjavio je ove nedelje da je bilo pritiska da se sukobi okončaju pred praznike i nadmetanje za pesmu Evrovzije sledeće nedelje.

Neimenovani zvaničnik je upozorio da bi se sukobi mogli obnoviti ako se ne primene mere za ublažavanje teške humanitarne situacije u Gazi.

Izraelski mediji su najavili da Katar planira da sledeće nedelje preda 30 miliona dolara pojasu Gaze koji je pod izraelskom i egipatskom blokadom više od jedne decenije, što je deo od 480 miliona dolara koliko je ta zemlja Zaliva obećala Zapadnoj obali i pojasu Gaze.

Beta