JAGODINA – U Okviru međunarodne kulturne manifestacije 16. Noć muzeja, sinoć je u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, otvorena izložba slika Srboljuba Kojadinovića “Putovanje u budućnost okeanima prošlosti”.

Izložbu prati veoma raskošan katalog na srpskom i engleskom jeziku.

Kojadinović (1942-2018), učenik Pete Beogradske gimnazije i student Građevinskog fakulteta u Beogradu, posle boravka u Parizu, na jedrenjaku, koji je izgradio sam, sa suprugom Jelenom i sinom, plovio je Atlantikom, Tihim i Indijskim okeanom… 

Na putovanju dugom 30 godina živeo je na Tahitiju, Novom Zelandu, Reunionu, Korzici… Imao je nekoliko samostalnih i kolektivnih izložbi a pisao je i putopise.

Na ovoj izložbi su mu, uglavnom, slike velikih formata, oslikanim  tehnikom aklirka na platnu, a Jagodinici mogu videti “Ostrvo Reunion, Tera nostra”, “Četiri vola Kralja Petra”, “Pariz, leta Godpodnjeg 2053”, “Oslobođenje”, “Kalimanđara, božja kuća”, “Balada o nerođenim Srbima”, “Oluja nad Mantonom”, “Žal za morem i primorjem”, “Ispod ozonske rupe”. “Molitva za povoljan vetar”, “Cveće života”, “Varvarinski most”… ali i orginalne maske i oruđa nekih afričkih plemena.

Autor izložbe i teksta u katalogu Jelena Jovanović, o slikarstvu Kojadinovića je napisala: “Glavna odluka Srbinog likovnog manira je instiktivno prepletanje realno opažajnog i ireealnog. On ličnim doživljajima formira teme stvarajući na taj način autentična ostvarenja”.

“Veštim crtežom i pažljivo odabranim i snažnim koloritom komplementarnih boja, upoznaje nas sa tradicijama egzotičnih ostrva koja je posećivao i na kojima je boravio ploveći okeanima sveta više od 30 godina”, napisala je Jovanovićeva.

Tanjug