BEOGRAD – Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas, prilikom rasprave u Skupštini o Tijaninom zakonu, da zatvori nisu “vrtići”, tako da nema bojazni kako će se u njima ponašati kažnjeni na doživotnu zatvorsku kaznu.”Zatvorenici su pod posebnim režimom, u skladu sa kaznom i procenom psihologa i drugih stručnjaka”, rekla je Kuburović, povodom komentara da se tako osudjeni, bez mogućnosti uslovnog otpusta, mogu ponašati nasilno jer im je budućnost trajno odredjena.

Ona je rekla da u zemljama Evropske unije ima više hiljada osudjenih na doživotnu kaznu pa ne “vidi da se tamo plaše da će neko od takvih zatvorenika napasti zatvorske čuvare”.

Prema njenim rečima, uvodjenje doživotne kazne je razumni, a ne emocionalni postupak, kojem je, osim peticije Fondacije Tijane Jurić, prethodila analiza radne grupe sastavljene od eminentnih stručnjaka.

Predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je da ovaj saziv Skupštine ima “istorijsku ulogu” jer donosi Tijanin zakon, ističući da će vladajuća koalicija glasati za njegovo usvajanje i upitala da li ima nešto gore od silovanja dece i nemoćnih lica.

Ona je rekla da će se usvajanjem takvog zakona potvrditi želja gradjana i smatra da “milioni” gradjana u Srbiji podržavaju uvodjenje doživotne kazne.

“Ja takve monstrume ne bih branila iako sam advokat”, rekla je Gojković.

Ona je pozvala deo opozicije koja bokotuje sednice da dodju i pokažu da li podržavaju Tijanin zakon kojim se doživotnim zatvorom kažnjavaju “monstrumi koji hodaju našim ulicama”.

Beta