BEČ – Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je danas do države Evropske unije koje su primile veliki broj migranata i imaju velike dugove “rado uzimaju naš novac” i najavio da će Uniji predstaviti plan da budu kažnjene one države koje olako pristupaju problemu migranata.

Kurc je predložio reformu sporazuma EU i naveo kako Unija radi na uvođenju mera kao što su kazne za države članice koje ne vrše pravilnu registraciju migranata ili povećavaju svotu za migrante, očigledno misleći na Italiju i Grčku, preneo je Rojters.

On je objasnio kako planira da predstavi svoj plan liderima EU na današnjem sastanku u Rumuniji, iako izgleda da nema mnogo zainteresovanih za promenu Sporazuma, što bi zahtevalo jednoglasnost među državama članicama, ratifikaciju u parlamentima članica, a u pojedinim državama i nacionalne referendume.

Što se tiče njegove izjave o dugu, on je pojasnio “kako se ovde govori o državama koje rado uzimaju naš novac i spremne su da ga unovče”.

Iako Kurc nje rekao o kojim je konkretno zemljama reč, agencija navodi da su njegovi komentari očigledno upućeni na države članice EU sa juga Evrope.

Tanjug /Foto :Tanjug-AP