TEL AVIV – Organizatori nadmetanja za Pesmu Evrovizije pribojavali su se da će se neki od takmičara, pod pritiskom medjunarodnog pokreta za bojkot, odustajanje od finasiranja i sankcije protiv Izraela, fokusirati na politiku u svom nastupu.

Na kraju, medjutim, učinila je to Madona, specijalna gošća koja je svoj nastup prošle noći u finalu u Tel Avivu iskoristila da izrazi politički stav, navode danas izraelski mediji.

Dok je pevla pesmu “Future” oštre oči su mogle da vide da je dvoje njenih igrača okrenulo ledja i da je igrčica imala palestinsku zastavu, a njen partner izraelsku. Oni su se držali za ruke kao gest koegzistencije.

U zvaničnom saopštenju Evrovizije navedeno je da to nije bio deo probe, kao i da to nisu odobrili organizator Evropska radio difuzna unija (EBU), niti izraelski javni servis Kan.

“Nadmetanje za pesmu Evrovizije je nepolitički dogadjaj i Madoni je to stavljeno dao znanja”, navedeno je u saopštenju.

Nekoliko igrača nosilo je gas maske tokom nastupa uz krune od cveća.

Madona i njena pratnja sa preko 100 ljudi stigla je u Izrael u privatnom avionu izraelsko kanadskog milijardera Silvana Adamsa koji je delom i finansirao njen nastup, nadajući se navodno da će to doprineti pozitivnom imidžu Izraela kao domaćinu Evrovizije i interesu da se slično nadmetanje održi i u Severnoj Americi.

Adams je rekao prošle nedelje da je Madona istinski prijatelj Izrael i da zna da ono što kažu oni iz sveta BDS nije istina.

Madonin nastup bio je četvrti u Izraelu, a prethodno je gostovala 1993, 2009. i 2012.

Pop ikona je posetila Izrael još nekoliko puta zainteresovana za pokret jevrejske mistike, kabale, u okviru kojeg je prihvatila jevrejsko ime Ester.

Pobednik jučerašnjeg 64. takmičenja za pesmu Evrovizije, održanog pod motom “Usudi se da sanjaš” je predstavnik Holandije Dankan Lorens koji je bio glavni favorit.

Naša pevačaca Nevena Božović osvojila je 17. mesto.

Beta