BEOGRAD – Direktorka novosadske televizije Kanal 9 Maja Pavlović, prekinula je danas, nakon 23 dana, štrajk glađu.

Pavlović je tu odluku donela nakon razgovora sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić koji je trajao nešto više od dva sata.

U toku sastanka Pavlović se žalila i molila Brnabić da joj pomogne i ubrza sudske postupke na šta joj je premijerka rekala da ni ona nije u potpunosti zadovoljna efikasnošću sudova, ali da ne može da utiče na njihov rad jer bi uticala na nezavisnost sudstva.

Premijerka je pozvala Maju Pavlović na kraju da se zajedno bore za reformu pravosuđa, efikasnije i odgovornije sudstvo.

Sastanku u Vladi prisustvovali su članica Saveta REM Olivera Zekić, predsednik RATEL Vladica Tintor, direktor OFPS Nikola Vilotić, SOKOJ-a Dejan Manojlović, predstavnici medijskih udruženja Vukašin Obradović i Nino Brajović.

Brnabić je rekla da je na sastanak pozvala širi krug ljudi i uključila medije kako bi građani mogli da razumeju da ona ne može ništa da učini po pitanju zahteva zbog kojih Maja Pavlović štrajkuje glađu, jer bi to značilo pritisak na sudove.

“Neverovatno mi je da se u društvu u kome se svi pozivaju na vladavinu prava neko ljuti na Vladu što nije pozvala Ustavni sud da ubrza proceduru, kako Pavlavić zahteva”, rekla je premijerka i navela da vlasnica Kanala 9 pred sudom ima 13 postupaka od toga 11 aktivnih.

Ocenivši da je štrajk glađu “vrsta ozbiljne ucene”, premijerka je rekla da je situaciju shvatila ozbiljno, ali da za deo zahteva ne vidi “nijedan jedini mehanizam” za njihovo rešavanje.

Dodala je da smatra da nije trebalo da dođe do štrajka glađu, jer je Vlada uvek otvorena za razgovor.

Brnabić je povodom žalbi Maje Pavlović na visinu naknade koju mora da plaća i koja je sa 23.000 porasla na 200.000, rekla da je naknada utvrđena u saglasnosti sa EBRD.

“Ni cenovnik ni sporazum o tarifama nismo napravili da bismo opteretili i ubijali medije”, rekla je premijerka i dodala da su predstavnici resornih ministarstava razgovarali sa Majom Pavlović.

Vlasnica Kanala 9 je rekla da je tražila sastanak s premijerkom, jer smatra da predsednik vlade može da iskoordinira sve institucije.

“U štrajk sam ušla iz očaja, ne zbog ucene, jer se svi proglašavaju nenadležnim”, rekla je Pavlović i dodala da ne može da dozvoli da se njena TV ugasi posle 20 godina uspešnog poslovanja.

Direktor OFPS Nikola Vilotić je rekao da je ta institucija dobila spor protiv vlasnike Kanala 9, koja je, dodao je, dužna 3,5 miliona dinara, ali je naveo i da nudi reprogram duga, te da o tome mogu da se dogovore u narednih 30 dana.

Kanal 9 ima dva spora sa organizacijom SOKOJ i čeka se rešenje suda zbog duga od 2,5 miliona dinara, rekao je Manojlović i dodao da je SOKOJ spreman da izađe u susret i omogući da se dug otplati na rate.

Na sastanku se moglo čuti da je Telekom vratio Kanal 9 na IPTV, kao i da joj račun odblokiran, dok je Zekić rekla da su svi zahtevi koji su mogli da budu rešeni uz posredstvo REM-a rešeni.

Prema njenim rečima, niko nije u mogućnosti da ispuni zahtev Kanala 9, čija vlasnica od OFPS traži da vrate novac za sudske presude koje po oceni vlčasnice Kanala 9 nisu valjane.

Obradović je izrazio nezadovoljstvo tokom sastanka i odnosom premijerke i članice Saveta REM-a prema vlasnici Kanala 9 i poručio da žali što je doprineo da uopšte dođe do sastanka sa premijerkom.

Prema njegovim rečima, premijerka ne može da se proglašava nenadležnom za slučaj Maje Pavlović, jer je nadležna za sprovođenje medijske strategije.

Tanjug