BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas, povodom 18. maja, Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, da je nasilje nada ženama ogroman društveni problem i da je i da je veoma važno podržati žene u borbi s njim.

“Nasilje nad ženama je ogroman društveni problem, važno je da umemo da prepoznamo šta je sve nasilje, jer ono nije samo fizičko, da nasilnike prijavimo i da podržimo žene u toj borbi. I da svakog narednog 18. maja ne brojimo žene žrtve nasilja, već broj uspešno rešenih predmeta i kažnjenih nasilnika”, navela je Mihajlovićeva u saopštenju za javnost.

Vlada Srbije je na predlog Mihajlovićeve usvojila 18. maj kao Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, kao rezultat zajedničke inicijative mreže nevladinih organizacija “Žene protiv nasilja” i vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

“Ovo je dan kada odajemo poštu i sećamo se svake žene koja je život izgubila u porodičnom i partnerskom nasilju. Ali, isto tako, ovo je dan kada još jednom glasno ustajemo i kažemo da je nasilje nad ženama nedopustivo i da mora da prestane”, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade poručila je ženama da se ne mire s nasiljem, bilo da se radi o jednom šamaru, ljubomornim scenama, uskraćivanju finansija i slobode kretanja ili seksualnim uvredama, jer “izlaz iz tog pakla postoji”.

“U najvećem procentu radi se o psihološkom nasilju i moramo da radimo više na edukaciji devojčica i žena da prepoznaju šta je sve nasilje. A posebno zabrinjava i podatak da 29 odsto žena smatra da je prirodno da nasilje postoji i da treba da se rešava unutar porodice. Što znači da su se one pomirile s tim da je nasilje prisutno i da je normalno da trpe neki vid nasilja. Ovo je borba na duge staze i bez uključivanja celog društva – i medija, civilnog sektora, svakog građanina i građanke – nema uspešnog rešenja”, istakla je Zorana Mihajlović.