BEOGRAD – Ministarstvo kulture i informisanja srbije čestitalo je svim novinarima i medijskim radnicima Svetski dan slobode medija, 3. maj, uz ocenu da sve relevatne institucije i pojedinci treba zajedno da se bore i zalažu za to osnovno pravo.

Ministarstvo navodi da je važno neprekidno isticati vrednosti osnovnih principa slobode medija, jer medijski radnici izveštavaju o svim pojavama i dešavanjima u društvu zbog čega je njihova uloga od velikog značaja.

U saopštenju se ističe da je novinarstvo prvenstveno lojalno građanima, te da su novinari obavezni da govore istinu i da pruže građanima pouzdane i proverene informacije.

Navodi se i da je sloboda medija, kao jedan od načina izražavanja javnog mišljenja, jedno od osnovnih ljudskih prava, koje ostaje neotuđivo i ključno za razvoj demokratije.

Ministarstvo je najoštrije osudilo pretnje, pritiske i ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih radnika, uz ocenu da je nedopustivu zastrašivanje predstavnika medija i njihovih porodica zbog činjenice da obavljaju svoj posao.

Navodi se i da je potrebno odati posebnu počast svim novinarima u Srbiji i svetu koji su žrtvovali i žrtvuju svoje živote, slobodu ili ličnu dobrobit tražeći istinu i pravdu.

“Ovaj dan ujedno predstavlja i priliku da se potvrdi snažna posvećenost Srbije da unapređuje razvoj pozitivnog medijskog okruženja i ohrabruje razvojne inicijative svih zainteresovanih aktera u cilju unapređenja slobode izražavanja i medija”, kaže se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.


Tanjug