NOVI PAZAR – Odeljenje za zaštitu životne sredine Gradske uprave Novi Pazar, vrši merenje koncentracije alergenog polena u vazduhu, i jedno je od 20 mernih mesta u Srbiji. S obzirom da su alergije bolest savremenog doba, ti podaci su od velikog značaja za sve građane i prosleđuju se Agenciji za zaštitu životne sredine, koja je povezana sa evropskom Asocijacijom za alergeni polen. Ovih dana povećana je koncentracija polena od drvenastih biljaka.

Nakon kraće pauze Odeljenje za zaštitu životne sredine ponovo vrši merenje koncentracije polena u vazduhu. Detektovane su 24 biljne vrste sa koncentracijom polena od 15 do 40 mikrona.

”Trenutno imamo povećanu koncentraciju breze, bresta, počinje da se javlja polen od hrasta, bukve, što je normalno za ovaj vremenski period”, kaže Rastko Arsenijević iz Odeljenja za zaštitu životne sredine.

”S obzirom da su alergije bolest savremenog doba, ističe Arsenijević, jer ljudi sve manje vremena provode u prirodi, rezultati koncentracije polena u vazduhu su od velikog značaja za sve građane, koji imaju problema sa polenom, ali i za lekare, kada je u pitanju određivanje dijagnoze i lekova”.

Novi Pazar je jedno od 20 mernih mesta za praćenje alergenih vrsta polena u Srbiji. Registrovane vrednosti polena validne su za prostor u prečniku od 50 kilometara. Tokom maja i juna očekuje se povećana koncentracija polena od trava, a potom i od korova.


rtvnp

2 KOMENTARA

  1. Hvala našoj Dr Anici Okošanović na apratu koji je grad dobio za merenje polena. I za postrojenje za medicinski otpad. Naučni radnik sa medjunarodnim diplomama i dba fakulteta. Je li vas sranota čelnici Pazara šta ste uradili i kome ste dali otkaz. Znanje njeno vas je uplašilo. Sram vas bilo.
    Hvalite se tusjim trudom i znanjem.

  2. A što brišete komentare o Dr Anici Okošanović. Neka gradjani znaju šta su uradili čelnici u N.Pazaru. Gde je pravo na istinu i informisanje. Umrlo u N. Pazaru. Čega se plašite.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here