Naslovna srbija Bor Novosti: Iz RTB Bor ukradena skoro tona zlata

Novosti: Iz RTB Bor ukradena skoro tona zlata

BOR – Iz pogona za dobijanje plemenitih metala “Zlatara”, iz sastava nekadašnjeg RTB-a, od 1. januara 2014. do 1. aprila 2017. nestalo je skoro 900 kilograma zlata.

Vrednost nestalog zlata je skoro 37 miliona evra, pišu “Novosti”.

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo teške krađe, 10. maja 2018. godine su uhapšena četiri radnika RTB – I.S, Z.P, G.P i D.M. Uz njih je priveden i bivši radnik “Zlatare”, kao i D.M. i Z.I, nekadašnji radnici preduzeća “Zaštita”, koje je ranije obezbeđivalo RTB.

Po dokumentaciji u koju su “Novosti” imale uvid, a koju su sačinili stručnjaci Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, “sa sigurnošću može da se potvrdi manjak zlata od 243,398 kilograma”. To se navodi uz opasku da “ta količina predstavlja razliku u masi između neafinisanog i afinisanog zlata, umanjena za masu tog plemenitog metala koja je zaostala u ispirnim vodama”.

U izveštaju o ovoj pljački dalje se navodi i da u proračune nije ušla količina od 1.448, 993 kilograma neafinisanog zlata, u kojoj se, teorijski, nalazi dodatnih 655,338 kilograma najčistijeg zlata. Kako se navodi, osnovni razlog je taj što prilikom prve provere istražiteljima taj podatak nije bio dostupan.

“Pored toga, masa afinisanog zlata je na izlazu bila veća od količine neafinisanog zlata na ulazu. To je, prema zakonu o održanju mase nemoguće”, navodi se u izveštaju. Razlog, kako se podvlači, može biti u neurednom vođenju raportnih knjiga i nepridržavanju propisanih procedura što je, tokom izrade izveštaja više puta uočeno.

Takođe, kao razlog za nestanak velike količine zlata navodi se da je moguće i da je “bilo je i nepravilnog uzorkovanja, koja je posledica ljudskog faktora, čime se, takođe, narušavala zakonska procedura”.

Uz sve to, i masa zlata u ispiranim vodama bila je veća od početne, što nije moguće. Na sve to, ne postoje sistemski podaci o čišćenju plan-filtera, na kom se, takođe, sakupi određena količina zlata. Kako je naglašeno, ovi podaci se pojavljuju sporadično.

Takođe, izveštaj navodi da je deo dostupne dokumentacije u knjigama poluproizvoda i raportnoj svesci pisan rukom. Ističe se da je na pojedinim mestima rukopis nečitak, kao i da postoje prazna mesta. Uz sve to, ovi podaci nisu vođeni hronološki, što ukazuje na mogućnost naknadne korekcije rezultata.

Istražni organi su do sada ispitali više od 50 svedoka, među kojima i najodgovornije ljude iz nekadašnjeg RTB. Na pitanje kako je moguće da na kraju godine, kad se svode bilansi stanja, nisu primetili da im nedostaje zlato, svi su odgovorili da ne znaju.

Prema poslednjim informacijama, krug osumnjičenih proširen je za još pet osoba. Međutim, sumnja se da će do kraja postupka lista osumnjičenih za “pljačku veka” biti mnogo duža, navode “Novosti”.

Novosti

Exit mobile version