BEOGRAD – Inicijativa mladih za ljudska prava saopštila je da su se danas u okolini pekare “Roma” u Borči pojavili plakati sa pozivom na novo okupljanje protiv njenog vlasnika Mona Djuraja u nedelju, 5. maja, i pozvala Ministarstvo unutrašnjih poslova i tužilaštvo da hitno reaguju i spreče zastrašivanje Djuraja.

Kako se navodi u saopštenju, ti plakati su se pojavili dan nakon što je održana akcija “Burek ;solidarnosti u Borči”, a skup je zakazan za 10 časova u nedelju ispred pekare.

“Inicijativa zahteva od MUP-a da zaštiti gradjane u nedelju pri ovom okupljanju koje predstavlja nastavak kampanje progona i povredu slobode izražavanja nacionalne i etničke pripadnosti. Ponavljamo da nadležno tužilaštvo mora što pre reagovati i procesuirati sve koji su prethodnih nedelju dana podstrekivali, organizovali i učestovali u kampanji zastrašivanja nad vlasnikom pekare ‘Roma’, a koje je svoju kulminaciju imalo prethodne subote praktičnom okupacijom pekare i pokušajima da ona prestane sa radom”, navodi se u saopštenju.

Inicijativa je ocenila da hitnu reakciju policije i tužilaštva moraju pratiti poruke mira i solidarnosti predstavnika izvršne vlasti i drugih političkih aktera, a ne govor mržnje prema albanskoj zajednici u Srbiji.

“Najnoviji takav primer je izjava ministra odbrane Aleksandra Vulina koji je u svom novom zahtevu za ‘hitnim razgraničenjem’ kao rešenjem za pitanje Kosova, albanski narod nazvao ‘šiptarima’. Ministar Vulin je nakon skandalozne izjave i relativizacije nasilja ministra Stefanovića postao šampion u uvredljivim izjavama tako što je nakon najave predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Ragmija Mustafe da će Vulina tužiti, prokomentarisao da najavu tužbe shvata kao ‘kompliment za doslednost i upornu borbu za istinu'”, dodaje se.

Prošle subote, nekoliko desetina desničara okupilo se ispred pekare Roma u Borči, noseći srpske zastave i skandirajući parole o Kosovu, a na automobil vlasnika pekare stavili su svinjsku glavu i izlepili plakate.

Do toga je došlo zato što je brat vlasnika, koji je bio zaposlen u pekari, objavio na fejsbuku fotografiju iz 2017. na kojoj rukama pokazuje dvoglavog orla, nacionalni simbol Albanaca.

Vlasnik pekare Mon Djuraj se ogradio od ponašanja svog brata.

Beta