BEOGRAD – Otišao je jedan od najznačajunijih jugoslovenskih i srpskih glumaca, veliki profesionalac, umetnički uzor mnogima, složili su se sagovornici Tanjuga Milan Vlajčić, Gorčin Stojanović i Vojislav Brajović na vest o smrti barda srpskog glumišta Mihaila Miše Janketića.

Hroničar kulture Milan Vlajčić napomenuo je da je otišao velikan našeg glumišta kojege je krasila ogromna posvećenost umetnosti-

“Nesumnjivo, Janketić je jedan od najznačajnijih jugoslovcenskih glumaca koji je umeo da inspiriše kolege koje su delili pozorišnu scenu sa njim. Janketića pamtim po maestralnoj ulozi u zabranjenoj predstavi “Kada su cvetale tikve”, mada je bio jednako maestralan i na filmu i u televizijskim formatima” kazao je Vlajčić.

Umetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta Gorčin Stojanović kaže da je otišao jedan od najznačajnjih glumaca koji su obeležili drugu plovinu 20. i početak 21. veka.

“Od kada je 1961. godine postao deo ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta Janketić je demonstrirao odanost glumi. bez obzira u kakvoj se ulozi nalazio na pozorišnoj sceni, bila ona najsitnija i najlakša ili glavna, nikada nije pojeftinjavao glumački poziv. Bio je korektiv i putokaz za sve kolege. Nije se moglo tek tako glumiti pored Miše Janketića ili režirati neku pozorišnu predstavu jer je njegovo prisustvo obavezivalo na pun aganžman” rekao je Stojanović.

Glumac Vojislav Brajović napominje da smo izgubili jednog od njanznačajnjih srpskih glumaca.

“Ostali smo uskraćeni za talenat, energiju i ljubav prema teškoj progfesiji kao što gluma po čemu je Janketić bio poznat. Verujem da će tu baklju odanosti profesiji nastaviti njegov sin Marko” kazao je Brajović.


Tanjug