NOVI PAZAR – Opšta bolnica u Novom Pazaru moraće da plati pacijentu (45) minimum 9,1 milion dinara zbog propusta koji su lekari te zdravstvene ustanove načinili tokom njegovog lečenja u decembru 2012. godine, presudio je Viši sud u Kraljevu.

Taj pravosudni organ naložio je Opštoj bolnici da pacijentu isplati 2.750.000 dinara na ime nematerijalne štete u vidu pretrpljenog straha, fizičkih i duševnih bolova, kao i 1.333.905 dinara na ime materijalne štete po osnovu izgubljene zarade od početka lečenja do pravosnažne presude.

Dodatnih 4.431.057 dinara ta zdravstvena ustanova isplatiće na ime gubitka 69 odsto zarade do 2042. godine, odnosno na ime kapitalizirane rente.

I parnični troškovi od skoro 600.000 dinara pali su na teret Opšte bolnice.

Pacijent čiji identitet je poznat redakciji “Blica” u par navrata je tokom novembra i decembra 2012. godine bio hospitalizovan na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru zbog visoke temperature i bolova u stomaku.

Ti simptomi, prema mišljenju medicinskih veštaka, izazvani su infektivnom mononukleozom, koja je zbog neblagovremene i neadekvatne reakcije lekara izazvala komplikacije i apsces jetre.

Lekari tog odeljenja sa zakašnjenjem su uočili ozbiljnost njegovog stanja posle čega su ga poslali na Hirurgiju, a oni hitno uputili u Klinički centar Srbije. U toj zdravstvenoj ustanovi mu je urađeno nekoliko hirurških intervencija, uklonjeni su mu delovi jetre, slezina i sanirane povrede mokraćnog kanala. Ipak, zbog svega toga mu je životna aktivnost prepolovljena, dok mu je radna sposobnost umanjena za 69 odsto.

O svojoj bolesti, lečenju u novopazarskoj bolnici i tužbi nije želeo javno da govori.


Blic.rs