Naslovna PLANETA Pet Palestinaca ubijeno danas u izraelskim kontraudarima, troje poginulih u Izraelu

Pet Palestinaca ubijeno danas u izraelskim kontraudarima, troje poginulih u Izraelu

JERUSALIM/GAZA – Komandir Hamasa ubijen je u izraelskom udaru u pojasu Gaze i njegovom smrću se broj danas ubijenih Palestinaca popeo na pet u odgovoru Izraela na raketnu vatru sa palestinske teritorije, saopštio je taj islamistički pokret.

Vojno krilo Hamasa je navelo da je poginuo 34-godišnji Hamad al- Kodori, a izraelska vojska je potvrdila njegovu smrt.

Portparol izraelske vojske Ronen Manelis je poginulog Al-Kodorija onačio kao “ osobu odgovornu za transfer novca iz Irana terorističkim organizacijama u pojasu Gaze”.

Izraelska vojska je saopštila da namerava da “nastavi sprečavanje Irana u finansiranju terorističkih organizacija u pojasu Gaze”.

Takodje je rečeno da je napadnuto 260 meta terorista u pojasu Gaze u najnovjoj eskalaciji nasilja započetoj u subotu ispaljivanjem stotina raketa na jug Izraela iz pojasa Gaze.

U tom raketiranju poginulo je danas troje Izraelaca.

Zamenik direktora Medicinskog centra Barzilai u Aškelonu doktor Ron Lobel rekao je da je u bolnicu primljeno 110 osoba da bi im bila ukazana pomoć i potvrdio smrt troje ljudi.

On ih nije identifikovao, ali žrtve uključuju 58-godišnjeg muškarca koji jutros rano pogodjen šrapnelom u dvorištu jedne kuće i još dvoje ljudi koji su pogodjeni kraj jedne fabrike u Aškelonu, sudeći po izveštajima izraelskih medija, preneo je AP.

Na palestinskoj strani juče je poginula jedna trudna žena i 14-mesečna devojčica ali izraelska strana tvrdi da su oni žrtve pogrešno ispaljene rakete, a da su svi ostali poginuli, najmanje njih četvorica, palestinski ekstremisti.

Danas su palestinski napadi pojačani i već u rano jutro broj ispaljenih raketa i projektila je premašio 450, a gadjani su gradovi i sela širom južnog Izraela.

Izraelske snage su ciljale desetine meta širom Gaze, uključujući pozicije ekstremista skrivene medju kućama u stambenim područjima.

Izraelska vojska je takodje poslala oklopne jedinice ka graničnoj ogradi Gaze i dve strane su sve bliže otvorenom ratu jer ovakva esklacija nasilja godinama nije zabeležena.

Beta

Exit mobile version