BEOGRAD – Obeležavanje 9. maja, Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, započelo je danas počasnom artiljerijskom paljbom sa Savske terase na Kalemegdanu.

Naredbom predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, pripadnici Garde Vojske Srbije izvršili su počasnu artiljerijsku paljbu sa deset plotuna, ispaljenih iz šest artiljerijskih oruđa, u prisustvu komandanta Garde Vojske Srbije, general-majora Milomira Todorovića i brojnih građana, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pored ovog, već tradicionalnog događaja, u kojem je izvođenjem državne himne i marševa učestvovao i Reprezentativni orkestar Garde, Dan pobede biće obeležen i drugim kulturnim dešavanjima, brojnim koncertima, projekcijama filmova i četvrtim svečanim maršom „Besmrtnog puka“ koji će krenuti sutra od 17 časova ispred Spomen parka oslobodiocima Beograda i kretati se ulicama Ruzveltovom i Bulevarom kralja Aleksandra do Skupštine grada Beograda, dodaje se u saopštenju.

Centralni događaj povodom Dana pobede je Prikaz sposobnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije „Odbrana slobode”, koji će na osnovu odluke predsednika Republike biti održan 10. maja u Nišu.

Program prikaza obuhvata svečani defile pešadijskog ešelona, defile motorizovanog ešelona, nalet vazduhoplovnog ešelona i padobranski desant.

Planirano je učešće više od 4.000 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a, oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema, i oko 40 vazduhoplova, dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane.