MOSKVA – Poverljivi podaci o ruskim kosmičkim letelicama koji do sada nisu bili saopštavani javnosti, dostupni su na internetu i njima se može slobodno pristupiti.

Podatke o pravljenju kao i rokove lansiranja kosmičkih letelica, nazive satelita, probnih konstruktorskih radova i preduzeća koja ih realizuju, predstavila je kompanija „Saturn”, koja proizvodi sunčane baterije i akumulatore za ruske kosmičke uređaje i u nadležnosti je „Roskosmosa”, prenosi Sputnjik.

„Saturn” je potvrdio originalnost objavljenih podataka koji su saopšteni na stručnoj konferenciji u Krasnodaru tokom februara, a materijali sa te konferencije su objavljeni na jednom od sajtova s ruskim domenom.

„To je nezakonito objavljeno. Infromacije su preuzete iz saopštenja na konferenciji i nisu trebale da izađu u javnost “, izjavio je za Sputnjik glavni konstruktor PAO „Saturna” Sergej Lihonosov i naglasio da će protiv onoga koji je to objavio biti preduzete odgovarajuće mere.

Kompanija „Saturn” se nalazi na spisku akcionarskih društava prema kojima državna korporacija za kosmičku delatnost „Roskosmos” sprovodi jedinstvenu državnu politiku i koji se smatraju strateškim preduzećima Rusije.