BEOGRAD – Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i Predsednik Izvršnog odbora banke Poštanska štedionica Bojan Кekić potpisali su danas u Novom Sadu memorandum koji će u drugoj polovini godine omogućiti, pre svega mladim poljoprivrednim proizvodjačima, da koriste povoljne kredite za kupovinu poljoprivednog zemljišta sa rokom otplate od 20 godina.

Кao garancija će se koristiti poljoprivredno zemljište koje se kupuje, a iznos kredita će biti od 2.000 do 50.000 evra, navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Nedimović je istakao da je reč o novom proizvodu na tržištu Srbije i da će Ministarstvo poljoprivrede zajedno sa Bankom Poštanska štedionica podržati pre svega mlade poljoprivredne proizvodjače da mogu da kupuju poljoprivredno zemljište sa rokom otplate 20 godina.

On je podsetio da je do sada rok otplate za kupovinu zemljišta bilo 7 do 10 godina i da to nisu mogli sebi da priušte naročito mladi poljoprivrednici koji počinju biznis.

“Ovi krediti će zajedno sa drugim alatima koje nudi Ministarstvo poljoprivrede, kao što su grantovi za otpočinjanje poljoprivredne proizvodnje, omogućiti mladima da ostanu u Srbiji i žive od svoje proizvodnje”, naglasio je Nedimović.

Ministar je objasnio da to znači da će, ukoliko neko želi da kupi dva do tri hektara zemlje, to moći da uradi pod vrlo povoljnim uslovima, dobije grant od države od 12.000 evra, zasadi oblačinsku višnju, lešnik, uspostavi plasteničku proizvodnju i “stane na svoje noge”.

Nedimović je istakao da je odobravanje ovakve vrste povoljnih kredita za kupovinu zemljišta specifičan način funkcionisanja koje je uspostavilo Ministarstvo poljoprivrede sa nekim bankama, u ovom slučaju – Banke Poštanska štedionica, koja je 100 odsto u državnom vlasništvu.

Ministar je naveo da je ostalo da se završe još neki tehnički detalji kako bi krediti bili raspoloživi, kao i da na terenu već postoji veliko interesovanje za tu vrstu kredita.

Zaključio je da će ovaj proizvod dalje unaprediti trend rasta površine obradivog zemljišta po gazdinstvu, napominjući da je zahvaljujući merama Ministarstva poljoprivrede za mlade, osnovano skoro 2.000 novih gazdinstava u poslednje dve godine, što je, kako je dodao, ozbiljan iskorak u odnosu na prethodni period.

Predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica Bojan Кekić kazao je da Banka Poštanska štedionica već nekoliko meseci razgovara o projektu kreditiranja sa Ministarstvom poljoprivrede.

“Vrlo brzo nas očekuje proizvod pomoću koga ćemo omogućiti da se kupuje zemljište na 20 godina od 2.000 do 50.000 evra, sa vrlo primamljivim kamatama i na taj način ćemo omogućiti svima koji žele, imaju sredstava i želje da imaju zemljište, da ukrupne svoje posede, da na taj način ostvare to pravo”, naveo je Кekić.

Кekić je naveo da Banka Poštanska štedionica, koja ima 174 objekta širom Srbije, ima dobro obučene službenike koji će moći da sprovedu ovaj program.

Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here