BEOGRAD – U holu rektorata Univerziteta u Beogradu prikupljani su potpisi za žalbu na doktorat ministra finansija Siniše Malog, a predato je oko 140 potpisa profesora.

Potpise su prikupljali profesori Dušan Teodorović i Dubravka Stojanović.

Žalbu su sastavili profesor Raša Karapandža sa Univerziteta EBS u Nemačkoj i profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić sa Univerziteta Union. Potpisa su mogli da stave svi zaposleni, a žalba na 42. stranice predata je Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta.

Potpisnici očekuju da Univerzitet u Beogradu uskrati izdavanje doktorske diplome Siniši Malom. Stručna komisija Fakulteta organizacionih nauka (FON) zaključila je da Siniša Mali nije plagirao svoj doktorski rad, a da je oko sedam odsto teksta bez navedenog izvora.

“Tako su izneti dokazi da svaki prosečno obrazovani građanin Srbije može da vidi da se radi o neverovatnom plagijatu. Mi u žalbi, u našem zaključku, zahtevamo od Odbora da preinači odluku FON-a i da doktorsku disertaciju proglasi za plagirani rad”, rekao je Teodorović.

Profesorka Stojanović je rekla da samim tim što podnose žalbu veruju da Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta ima autonomiju. “Kao što verujemo u autonomiju Univerziteta, od toga se mora poći. A sad je na njima da pokažu da li tu autonomiju zaista imaju”, rekla je Stojanović.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta ima rok od 120 dana da donese odluku o žalbi. Jedna od opcija je da Univerzitet vrati predmet na odlučivanje FON-u.

N1