FRANKFURT- Vlasti u Nemačkoj su danas pretresle kuće i banke u celoj zemlji u istrazi o utaji poreza koja je započeta Dojče bankom, ali se proširila na druge zajmodavce.

Pretreseno je 11 finansijskih kancelarija u Bonu, Kelnu, Dizeldorfu, Frankfurtu i drugim gradovima, saopštili su tužioci.

Oni nisu imenovali banke, ali su rekli da su među njima neke lokalne štedionice, ukazujući da Dojče banka nije bila jedina institucija, preneo je “Njujork tajms”.

Dojče banka, u koju je nemacka policija upala u novembru zbog mogućih veza sa utajom poreza, saopštila je da njene kancelarije nisu danas pretražene.

Istrage nisu usmerene protiv Dojče banke, navedeno je u saopštenju, u kome se dodaje da Dojče banka sarađuje sa javnim tužilaštvom i dobrovoljno pruža sve tražene dokumente.

Današnji pretresi bili su usmereni na osam pojedinaca, četiri poreska savetnika i šest kompanija za upravljanje imovinom, navodi se u saopštenju tužilaca.

Osobe su osumnjičene da su prikrile kapitalnu dobit od nemačkih poreskih vlasti koristeći kompanije u ofšor utočištima uz pomoć “velike nemačke banke na britanskim Devičanskim ostrvima”.