BEOGRAD – Projekcijom filma “Linija života” u režiji Darka Bajića o njegovom ocu Milošu, prvom apstraktnom slikaru u socrealizmu koji je kao logoraš preživeo strahote nacističkog logora Mathauzen, sinoć je u beogradskoj Kombank dvorani otvoren Međunarodni festival dokumentarnog filma “Beldoks”. 

Pre projekcije filma “Linija života”, reditelj Darko Bajić kazao je Tanjugu da se često dešava da ljudi svoje male foldere iz prošlosti ne otvaraju. 

“Onda se čudom čude kada nešto dobro urade za sebe i to pripisuju sopstvenom instiktu. Ovaj film je zapravo otvaranje mog foldera prošlosti. Oni koji su živeli pre nas mislili su takođe o budućnosti. Trudili su se da osvoje budućnost na što bolji način, bila ona u umetnosti ili u nekom drugom segmentu delovanja”, kazao je Bajić i dodao da je u filmu iznova pronašao svoj odnos prema ocu. 

“Pronašao sam i snagu svog oca da iz Mathauzena ne izađe slomljen, iako mu je tamo život svaki dan visio o koncu jer je bio blizu smrti. On je iz logora izašo oslobođen i film je na neki način i moje oslobađanje i sigurno najznačajnije ostvarenje koje sam do sada režirao”, kazao je Bajić. 

Više od 100 premijera savremenog dokumentarnog filma pripremili su organizatori festivala na nekoliko lokacija u Beogradu. 

Gledaoce očekuju ostvarenja od o nekadašnjem predsedniku ŠSR Mihailu Gorbačovu, kontroverznom fajteru Konoru Mekgregoru…

Dokumentarni film “Upoznati Gorbačova” u režiji Vernera Hercoga i Andrea Singera, biće prikazan u programu biografskih filmova “Profile” predstojećeg Međunarodnog festivala dokumentarnih filmova Beldoks.

U okviru iste selekcije, biće prikazan i film o kontroverznoj bokserskoj zvezdi UFC, Ircu Konoru Mekgregoru, koji je ovih dana saopštio da je završio profesionalnu karijeru takmičara u mešovitim borilačkim veštinama (MMA).

Domaći takmičarski program okuplja šest filmova raznolikih tematika, među kojima će se naći četiri svetske i dve srpske premijere.

Savremeni srpski dokumentarizam obiluje originalnim naslovima i stilski različitim, ali pođednako izazovnim ostvarenjima. 

Autori ovih dela hrabro ispituju svet oko sebe, bilo da dokumentuju život mladih u jednoj beogradskoj opšitni, analiziraju značenje građevinskih simbola nekadašnje Jugoslavije ili se bore za prava ugnjetavanih, kako u Srbiji, tako i širom sveta.

O nagradama u domaćem takmičarksom programu 12. Beldoksa odlučivaće tročlani žiri u sastavu: slovenačka filmska rediteljka Varja Močnik, publicista, književnik i dobitnik NIN-ove nagrade Svetislav Basara i Manuel Mozos, filmski reditelj iz Lisabona.

Tanjug /Foto :Tanjug