JAGODINA – Poljoprivrednici Pomoravskog okruga, koji su jesenas pšenicom i ostalima ozimim žitaricama zasejali oko 20.000 hektara, tvrde da je pšenici dosta kiše, a stručnjaci savetuju da se njive pregledaju i zaštite od bolesti klasa.

Najbolje bi bilo kada bi kiše sada stale, a dnevne temperature da ne prelaze 24-25 stepeni, a noćne budu 12 do 14 stepeni Celzijusa, rekli su Tanjugu poljoprivrednici Pomoravlja.

I poljoprivrednici i stručnjaci potsećaju da je zbog lošeg vremena, suše, setva bila produžena, sa izmenjenim periodom nicanja…

Ove kiše povoljne su za razvoj korova, ali i bolesti klasa, i parcele treba pregledati i po potrebi tretirati.

“Ono što godinama pričama, ljudi nisu upotrebili mineralna đubriva, sortno seme, koristili su svoje seme sa tavana, ne mogu očekivati dobar prinos”, rekao je stručni savetnik za ratarstvo Poljoprivredno savetodavne stručne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić.

Oni koji su uspeli da poseju u optimalnom roku, do kraja oktobra, koristili mineralna đubriva i sortno seme, prihranili na vreme i zaštitili od korova i bolesti, mogu očekivati zadovoljavajuće prinose, ocenio je on.

Tanjug