BEOGRAD – Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) u Skupštine Srbije Vjerica Radeta izjavila je danas da ona i poslanik SRS Petar Jojić nemaju nameru da idu dobrovoljno u Hag i da ne postoji pravni osnov za njihovo izručenje.Radeta je novinarima u Skupštini Srbije povodom odluke Suda UN za ratne zločine i nalogu za njihovo hapšenje, rekla da nju i Jojića štiti Ustav Srbije i pravosnažno rešenje Višeg suda u Beogradu u kojem piše da nema pravnog osnova za njihovo izručivanje.

Ona je kazala da ne može da zamisli da postoji neko ko bi prekršio Ustav i izručio ih. ;”Šta će dalje da se dešava, kako će Srbija da reaguje, to nije moj problem, ali prosto ne mogu da zamislim da postoji neko bi bio u stanju da tako grubo prekrši Ustav Srbije i pravosnažno rešenje Visseg suda, ali svakako je to pitanje za predstavnike vlasti”, rekla je Radeta.

Sud UN za ratne zločine je odbacio zahtev da se sudjenje članovima SRS Radeti i Jojiću preda pravosudju Srbije zbog mogućeg uticaja na svedoke optužbe, saopštio je Medjunarodni rezidualni mehanizam za ratne zločine.

Mehanizam, koji je sud naslednik Haškog tribunala, je naveo u obrazloženju odluke da svedoci protiv Radete i Jojića ne žele da svoje lične podatke obelodane pred sudom u Srbiji jer se boje za svoje živote.

Beta