NOVI PAZAR – Šteta, ogromna šteta, šta se radi preko leđa Bošnjačkog nacionalnog vijeća. I politički slepac je znao da se politički program promovisan u bilo kojoj formi (platforma, deklaracija, rezolucija, pamflet…) kao dokument jedne partije, ne može javnosti predstavljati kao stav čitavog Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u situaciji kada ono egzistira na koalicionoj osnovi, odnosno na koaliciji dve liste, a da ne izazove ogromne razorne posledice po sadašnji sastav Vijeća i po njegovu dalju sudbinu.

Kroz Bošnjačko nacionalno vijeće može legitimno proći samo dokument koji je prošao kroz konsultacije i usaglašavanje od strane obe liste, i kroz postignuti potpuni konsenus. Nema majorizacije u odlučivanju.

Ovo nije smelo da se desi. Moralo se znati da lista „Vakat je“ neće pristati na nikakav akt svršenog čina i da bude obična ikebana u BNVS.

Takođe je od početka svakom građaninu, a kamoli političaru jasno, da nema potrebne većine bez većnika liste „Vakat je“ koja daje legitimitet upravljanju ovom institucijom.

Da li postoji minimum pameti i razuma da se zaustavi ovaj politički avanturizam i omogući Bošnjačkom nacionalnom vijeću da nastavi da normalno radi bez udaraca i pritisaka sa strane.

Niko ne brani da se pomenuta platforma promoviše kao dokument partije koja je njegov autor, ali ne može biti dokument celog BNVS bez saglasnosti i odobrenja liste „Vakat je“.

Ova situacija, ako razumni ljudi ne dođu do racionalnih rešenja, dovešće do urušavanja sadašnje koalicije u BNVS. A to u listi „Vakat je“ ne žele, ali ne mogu niti da pristanu da neko u njihovo ime donosi odluke od sudbinskog značaja po ovu instituciju i po sadašnjost i budućnost sandžačkih Bošnjaka.

Vreme je za mudre i trezvene poteze i odluke. Lako je rušiti, a teško je izgraditi. BNVS može raditi samo na osnovu dogovora, usaglašavanja i konsenzusa. U suprotnom pretvoriće se u institucionalni Vezuv. Ali još ima vremena da nadvlada pamet i da se dođe do rešenja na obostrano zadovoljstvo.