Nakon višesatnog putovanja Palestinci su stigli u Al-Aksu koja je danas, drugi petak u ramazanu, odabranom mesecu muslimana, bila ispunjena vjernicima

JERUSALIM – Oko 200.000 Palestinaca klanjalo je džuma-namaz, molitva muslimana petkom, u kompleksu Al-Aksa u Jerusalimu, javlja Anadolu Agency (AA).

Istočni Jerusalim je grad u kojem se nalazi džamija Al-Aksa, koja je bila prva Kibla, prema kojoj su se muslimani okretali tokom molitve.
Osim toga, u ovom gradu se nalaze i najznačajnija sveta mesta hrišćana i jevreja.

Uprkos svim poteškoćama i preprekama Izraela da spreči Palestince da dolaze u Al-Aksu oni su od jutarnjih sati prelazili preko vojne tačke između Zapadne obale i Jerusalima kako bi klanjali džuma-namaz u Al-Aksi.
Izraelska policija blokirala je saobraćaj u ulicama u blizini Starog grada u Istočnom Jerusalimu. Osim autobusa niko nije mogao proći tom ulicom.

Nakon višesatnog putovanja Palestinci su stigli u Al-Aksu koja je danas, drugi petak u ramazanu, odabranom mesecu muslimana, bila ispunjena vernicima.

Prema podacima Kancelarije islamskih vakufa Jerusalima, džuma-namaz je klanjalo oko 200.000 Palestinaca. Imam džamije Al-Aksa Sejh Yusuf Abu Suneyne pozvao je islamski svet na jedinstvo.
Imam Al-Akse Seyh Ismail Navahde u hutbi, obraćanju vernicima, pozvao je arapsko-islamski svet na zaštitu Al-Akse i Jerusalema. Ukazao je i na značaj dolaska svih u Al-Aksu.

Nakon džuma-namaza došlo je i do stampeda na vratima Al-Akse, a nekim vernicima je i pozlilo zbog gužve na ulicama i trenutne visoke temperature na tom području.
Na području u okolini Al-Akse u pripravnosti su bile stotine izraelskih policajaca.


Anadolu Agency