BEOGRAD – Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj predlaže da se oni, koji tvrde da se u Srebrenici dogodio genocid, kazne doživotnom kaznom zatvora.

“Možemo se složiti i sa 20 godina zatvora za one koji javno iznesu tvrdnju da se u Srebrenici dogodio genocid”, rekao je Šešelj u Skupštini Srbije, gde je u toku rasprava o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika.

Prema njegovim rečima, genocid ne može da izvrši pojedinac, makar se on zvao i Adolf Hitler, kao ni grupa ljudi, već država ili neka paradržava.

“Kad se kaže da je u Srebrenici bio genocid, optužuju se i srpska država i srpski narod. Ne optužuje se samo Republika Srpska nego i Srbija. Imamo pojavu da se za novac od strane obaveštajnih službi i nevladinih organizacija sasvim slobodno pronose glasine da je tamo bio genocid. To rade i neke novine, neki elektronski mediji i pojedinci nesmetano”, rekao je Šešelj.

On smatra da takve tvrdnje treba da se nađu pod udarom zakona i da imaju najtežu krivičnu sankciju.

“Znate šta znači kad nekome ostane optužba za genocid? Vidite koliko je bilo pokušaja da se negira genocid nad Jevrejima…Vidite koliko Hrvati negiraju genocid i nad Jevrejima i nad Srbima i nad Romima”, rekao je Šešelj.

Lider radikala je objasnio da predložio uvođenje novog krivičnog dela u formi amandmana.