BEOGRAD – Italijanski kreator visoke mode Mikele Miljoniko predstavio je sinoć u Beogradu u rezidenciji ambasadora Italije modele u koje je utkao vekovnu tradiciju regije Bazilikata kojom priča o kulturi, običajima i životu ljudi iz kraja iz koga potiče.

Mikele Miljoniko, predstavnik prave visoke mode kojom Italija može da se podiči širom sveta, uspešno spaja tradiciju i moderno, rekao je za Tanjug ambasador Karlo Lo Kašo, na čiji je poziv Miljoniko prvi put gost Beograda, a povodom svečanosti obeležavanja 140 godina diplomatskih odnosa Italije i Srbije, i 10 godina strateškog partnerstva Rima i Beograda.

“Kolekcija ”Madonne Lucane”, inspirisana je svim Madonama, u koje verujemo, kojim se divimo i koje poznajemo, ali i svim ženama Bazilikate”, rekao je Miljoniko za Tanjug nakon revije na kojoj su se videli modeli obogaćeni elementima procesije, uglavnom obojeni u crno, jer je to, kako autor kolekcije kaže, boja koja oduvek dominira u životima žena tog kraja.

Modeli od žoržeta, svile i čipke, ručno izvezeni odišu antropološkom pričom juga Italije koja je dodatno začinjena bojama – belom, crvenom, zelenom poput planinskih šuma koje dominiraju tom regijom ili zlatnom kao što je i svetac koji se nosi tokom procesije. 

Poseban pečat kolekciji daju rituali i simboli, poput molitvenika, brojanica…

Ambasador je podsetio da Italija tokom svečanosti obeležavanja jubileja predstavlja svoju kinematografjiu, kulturu, umetnost, muziku i gastronomiju uz dobro poznate političke i insitucionalne veze, ali da je primećeno da nedostaje jedno, a to je moda.

Tanjug /Foto :Pixabay