SARAJEVO – Upravni odbor Saveta za sprovodjenje mira u BiH (PIC) saopštio je danas da Oružane snage BiH predstavljaju ključni element stabilnosti, kohezije i bezbednosti te države i podržao njihovu ulogu u BiH i u nekoliko medjunarodnih mirovnih misija.

PIC je naveo da je Predsedništvo BiH vrhovni komandant Oružanih snaga BiH, da svi njegovi članovi imaju zakonsku obavezu da osiguraju fukcionisanje Oružanih snaga BiH, što je isključiva nadležnost države, i da ih ni na koji način ne mogu dovoditi u pitanje.

“Mi podržavamo potpuno sprovodjenje zakona iz oblasti odbrane Bosne i Hercegovine, kojima se jasno definiše lanac komandovanja, dužnosti, odgovornosti i ponašanje pripadnika Oružanih snaga BiH”, stoji u saopštenju PIC, kojem se Rusija nije pridružila.

Na obeležavanju godišnjice Trećeg pešadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je u nedelju da je bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske i formiranje Oružanih snaga BiH, pod pritiskom medjunarodnog faktora.

Dodik je tada zatražio od komande tog puka da na sledećem obeležavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS.

Beta