BEOGRAD – Generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković pozvao je danas Srbe iz četiri opštine na severu Kosova i Metohije s većinskim srpskim stanovništvom da na izborima 19. maja za predsednike opština glasaju za Srpsku listu, jer ona, kako je istakao, uz pomoć države Srbije može na najbolji način da zaštiti srpske interese.

Selaković je na TV Pink rekao da nema stvari koje Priština nije pokušala da uradi da bi onemogućila Srpsku listu da kandiduje svoje predstavnike na tim izborima, ali da je ona uspela da sačuva prisebnost.

“Pozivam građane na KiM da izađu na izbore, glasaju za Srpsku listu koja je pokazala da Srbi sa KiM, koji uz sebe imaju državu Srbiju i najviše predstavnike vlasti, kada nastupaju jedinstveno i planski, na najbolji način mogu da sačuvaju interese i narod”, rekao je Selaković.

Dodao je da Srpska lista neće dozvoliti “nekima koji vode politiku koja je sve, samo nije srpska”, da dođu na mesto odakle mogu da odlučuju.

Govoreći o samitu u Berlinu, Selaković je rekao da su domaćini sastanka, nemačka kancelarka Angela Merkel i franucski predsednik Emanuel Makron, jasno mogli da vide odgovorno ponašanje Srbije, a neodgovornost predstavnika Prištine.

On je uveren i da najavljeni sastanak u Parizu početkom jula neće ničemu štetiti, a da će biti prilika da se napravi pomak.

“Pozicija Srbije je vrlo jasna, da bi se razgovori nastavili, potrebno je ukinuti takse” na srpsku robu, ponovio je Selaković stav Srbije.

On je govorio i o jučerašnjem telefonskom razgovoru predsednika Aleksandra Vučića s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom o saradnji i situaciji u regionu.

Selaković navodi da je to redovna komunikacija s predsednikom Turske, deo partnerskih i dobrih odnosa dve zemlje, koji postoje, kako kaže, zahvaljujući ozbiljnim odnosima dva predsednika.

“U toj politici za sada je Srbija imala ozbiljne koristi za svoju privredu i građane, to će biti nastavljeno i tome doprinose i kontakti dva predsednika”, kaže Selaković i dodaje da su turske kompanije veliki investitori i da će učestovovati i u pojedinim projektima putne infrastrukture.

Tanjug