BEOGRAD – Sindikat novinara Srbije (SINOS) izdao je povodom obeležavanja Svetskog dana slobode medija, 3. maja, proglas u kome poziva sve novinare i medijske radnike da se organizuju u sindikate i zajedno zaštite svoja radna i profesionalna prava na način kako to čine novinari u Evropskoj i Svetskoj federaciji novinara.

SINOS ističe da je Srbija među zemljama u Evropi u kojoj poslodavci, uz podršku države, opstruišu uspostavljanje dijaloga u medijskoj delatnosti.

Kako je navedeno, poslodavci u medijima, bez obzira da li su bliži vlastima ili opoziciji, ne dozvoljavaju osnivanje sindikata i na taj način blokiraju uspostavljanje dijaloga.

Zabranjuju osnivanje sindikalnih organizacija pod pretnjom otkaza

ili uz obrazloženje da im sindikati nisu potrebni jer oni, poslodavci, najbolje razumeju i rešavaju probleme zaposlenih.

Kako se navodi u proglasu SINOS-a, ni država nije omogućila ambijent za početak razgovora predstavnika zaposlenih i poslodavaca u medijskom sektoru.

Većina novinarskih udruženja i asocijacija, ali i međunarodne organizacije u Srbiji, nisu na jasan i nedvosmislen način podržale napore sindikalnih aktivista za pokretanje socijalno-ekonomskog dijaloga i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora koji bi štitio sve zaposlene.

Rad u nesigurnim (prekarnim) uslovima za male plate, s lako raskidivim ugovorima (ili bez njih), podstiče autocenzuru, favorizuje tabloidizaciju i urušava profesionalno novinarstvo, ističe sindikat novinara.

Takođe, umesto javnog, novinari su prisiljeni da štite interese vlasnika.

SINOS apeluje na sve kolege da se u skladu sa Ustavom, zakonima i međunarodnim konvencijama samoorganizuju, zaštite svoja radna prava i sačuvaju dostojanstvo profesije, navedeno je u proglasu koji je potpisala predsednica SINOS-a Dragana Čabarkapa.

Tanjug