BEOGRAD – Razvijanjem zastave duginih boja na svojoj zgradi, Zaštitnik građana će 17. maja i ove godine ukazati na važnost obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, kao i značaj pružanja podrške osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, saopšteno je danas iz ove institucije.

Osobe drugačije orijentacije se često suočavaju s kršenjem svojih prava, fizičkim i psihičkim nasiljem, zlostavljanjem i diskriminacijom, navodi se u saopštenju i dodaje da Zaštitnik građana “u svojim godišnjim izveštajima redovno ističe da nadležni organi treba da obezbede puno ostvarivanje prava LGBTI osoba”.

Sloboda izražavanja i mirnog okupljanja, zaštita fizičkog i psihičkog integriteta, obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo, socijalna zaštita, pravno uređenja životnih zajednica i pravnih posledica prilagođavanja pola i rodnog identiteta, oblasti su u kojima prava LGBTI treba zaštiti navedeno je u saopštenju Zaštitnika građana.

Ova institucija poziva i na kontinuirano sprovođenje mera i aktivnosti posvećenih podizanju svesti javnosti o neophodnosti poštovanja prava LGBTI osoba, a cilj je, kako se navodi u saopštenju “sprečavanje sekundarne viktimizacije LGBTI osoba, kao i identifikovanja napadača na ove osobe i prepoznavanja zločina iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

“Za adekvatno reagovanje u ovim slučajevima, potrebno je obezbediti dodatne obuke za zaposlene u policiji”, apeluje Zaštitnik građana Srbije i dodaje da su potrebne i obuke za zaposlene u obrazovno-vaspitnim ustanovama “u cilju njihove senzibilizacije prema LGBTI osobama”.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije obeležava se 17. maja, na dan kada je 1990. godine homoseksualnost uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije.

Tanjug