PRIŠTINA – Zvaničnici Kosova, Severne Makedonije i Crne Gore otvorili su zajedno autoput „Arben Džaferi“, koji povezuje Prištinu sa graničnim prelazom Đeneral Janković. Vrednost puta, dužine 65 kilometara je oko 700 miliona evra, a u sklopu ovog puta je i najduži i ujedno najviši most na Balkanu.

Kosovski predsednik Hašim Tači je na svečanom otvaranju rekao da je ovo poseban dan za Kosovo i čitav region.

„Ovo je značajna investicija, ali vredelo je, jer slobodno i nezavisno Kosovo treba da se razvija. Ako smo juče sanjali o takvom Kosovu, ono je danas realnost. Ukoliko nam se juče činilo nemogućim da privedemo kraju ovakve projekte, danas su oni postali realnost“, rekao je Tači.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je ukazao na značaj ulaganja u putnu infrastrukturu, najavljujući završetak započetih i izgradnju novih deonica.

„Završavamo tri putna pravca ka Republici Srbiji, Gnjilane – Bela zemlja, ka Mitrovici i Podujevu. Ostao je je još jedan važan autoput u zoni Dukađini, kojim se povezuju Istok, Peć, Đakovica, Dečani, Orahovac i Prizren. To je veoma značajan projekat i nadam se da će ovi radovi uskoro započeti“, rekao je Haradinaj.

Otvaranjem ovog puta, Kosovo gradi mostove saradnje sa svojim susedima, poručio je predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji.

„Danas svi vide da Kosovo nije samo finansijski i ekonomski održivo, već je i sposobno da čini čuda. Zahvaljujem se svim predstavnicima prijateljskih zemalja, ambasadoru SAD-a, kao i ambasadorima svih prijateljskih zemalja. Verujte u državu Kosovo“ , rekao je Veselji.

Odluka o izgradnji autoputa bila je ispravna, iako je bilo i onih koji su govorili da je projekat preskup i preambiciozan, rekao je u obraćanju američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet.

„Moderna infrastruktura širom sveta omogućava razvoj i zaposlenje. Poboljšavanjem saobraćajnih veza ne jačamo samo ekonomiju među susedima, već jačamo i političke veze, a takođe pospešujemo i povezanost običnih ljudi“, rekao je Kosnet.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je istakao da će ovaj autoput motivisati Severnu Makedoniju da ubrza izgradnju preostale deonice puta, od graničnog prelaza Blace do Skoplja, čijim bi završetkom dva glavna grada bila povezana ovom modernom saobraćajnicom.

„Očekujemo raspisivanje tendera za izgradnju autoputa od 14 kilometara, vredan 120 miliona evra, koji će povezati severnu granicu zemlje sa glavnim gradom i čime ćemo zaokružiti povezivanje Prištine i Skoplja autoputem. Putovanje od jednog do drugog grada tada će trajati 45 minuta“, rekao je Zaev.

Projekt izgradnje autoputa je projekat vizije jedne odgovorne vlade, izjavio je premijer Crne Gore Duško Marković.

„On nudi ozbiljne prednosti i mogućnosti za njene građane, ali istovremeno stvara nove prilike za svoje susede i države. Zbog toga se Crna Gora raduje ovom projektu, jer će on ne samo približiti Kosovo Crnoj Gori, već i Makedoniju Crnoj Gori i građane Kosova i Makednije Crnoj Gori“, rekao je Marković.

Resorni ministar Palj Ljekaj kazao je, da je u izgradnji puta učestvovalo više od 9.000 lokalnih radnika i oko 900 kosovskih firmi.

Autoput „Arben Džaferi“ ima najduži i najviši most u regionu. Njegova dužina je 5,7 kilometara, dok je maksimalna visina 83 metra.

U ovaj projekat je uloženo 706 miliona evra, a izvođenje radova je povereno tursko-američkom konzorcijumu Behtel-Enka.